Pe „Raftul Denisei”, la “Humanitas Fiction”, a poposit un volum colorat în galben care ascunde un manifest puternic pentru o lume liberă în nebunia viselor ei.
Decorul e un oraş mic din marea Americă. Personajele – nişte ”ciudaţi”. Cea mai sexy ”gagică” din tot statul, fostă stripteuză şi satanistă, autoimobilizată într-un scaun cu rotile, pentru a scăpa de privirile pofticioase şi previzibile ale bărbaţilor.
O copilă de 8 ani care se visează un Nero la scară mondială – într-o zi va orchestra Apocalipsa şi va trece prin foc planeta şi cele şase miliarde de inutili care o populează.
O octogenară nimfomană, devoratoare de bărbaţi tineri. Un irakian, veteran al Războiului din Golf, care a venit în SUA să-şi ceară scuze soldatului pe care l-a împuşcat pe front.
Un negru care-şi dispreţuieşte familia de traficanţi de droguri, pentru că el face trafic de altceva: de sentimente turnate în poezii de ghetou.
Împreună sunt ”Anomalii”, o trupă de ”power-pop new wave heavy metal punk rock”. Ca toate trupele la debut sunt siguri că vor cuceri într-o zi lumea, că îi va mântui celebritatea. Apucă să cânte un singur cântec, într-un singur concert, dar acesta e doar un pretext. Joey Goebel a publicat cartea asta în 2003, pe când avea doar 23 de ani.
A devenit un fenomen al contraculturii americane, cu rădăcini în Roth şi Palahniuk. Goebel scrie alert, e un autor ca un jucător de şah care mută reflectoarele pe personaje, cum ar muta piesele pe o tablă mare cât viaţa.
O carte pentru vise avortate
Ca în textele care rescriu tot ce ştiam noi despre ”cum trebuie” să fie lumea, cei cinci ajung pe alte scene decât cele visate. Marea miză a lui Goebel este să schimbe însă ceva într-un ”personaj secundar” – oamenii din jurul nostru,”umanoizii” cum le spune Luster, poetul de ghetou care lucrează pentru organizatorii unor curse de câini, sau aşa.
”Umanoizii”, cum îi vede Luster, ”nu există cu adevărat. Sunt nişte simple holograme a ceea ce cred ei că ar trebui să fie. Eşti ceea ce te prefaci că eşti”. Pentru toţi ”umanoizii” care refuză să-şi urmeze visele a scris Joey Goebel cartea aceasta care a uimit întregul Kentucky, aşa cum n-a mai fost uimit de când oamenii au ascultat cântecele lui Elvis la radio şi au crezut că e negru.
UN TÂNĂR DE SUCCES Fostul îngrijitor de hipodrom ajunge scriitor > Adam Joseph Goebel s-a născut în 1980 în Henderson, Kentucky. A studiat literatura engleză la Brescia University, tot în Kentucky. A făcut şi un masterat în ”creative writing” la Spalding College.
> Pe când era ”teen-ager” a fost solist, chitarist şi compozitor în trupa punk ”The Mullets”, apoi în formaţia ”Novembrists”. A lucrat ca îngrijitor la hipodrom, scenarist şi cronicar muzical.
> Romanul ”Anomalii” a fost nominalizat la Kentucky Literary Award, în 2003. Cartea costă 25 de lei.