Animalele de companie victime colaterale ale COVID. Măsura inumană adoptată de autorități
- Ionel Sclavone
- 12 noiembrie 2021, 23:07
Animalele de companie ale chinezilor infectați cu SARS-CoV-2 sunt ucise de autorități, fără consimțământul proprietarilor, în timp ce aceștia sunt în spital sau în carantină.
Decizia a fost adoptată în contextul în care autoritățile de la Beijing fac față cu dificultate apariției noilor focare de infecție cu coronavirus. Autoritățile chineze au implementat o politică de toleranță zero față de virus și de orice ar duce la răspândirea pandemiei. În acest context, tot mai mulți oameni se plâng că animalele de companie le-au fost ucise în timp ce erau spitalizați sau plasați în carantină instituționalizată.
O rezidentă din capitala Chinei și-a exprimat temerile, pentru publicația South China Morning Post, spunând că și-a luat toate măsurile de precauție pentru a evita virusul.
„Dacă se întâmplă să contactez virusul, ce se va întâmpla cu pisica mea? Dacă moare de foame sau este ucisă în timp ce sunt în carantină?”, a spus ea, potrivit South China Morning Post.
Femeia a precizat că animalele de companie ale pacienților cu coronavirus au fost ucise de către guvernele locale, ca parte a măsurilor stricte de prevenire a virusului. De altfel, mai mulți cetățeni din diferite orașe chineze au confirmat, pe rețelele de socializare, că autoritățile le-au omorât animalele de companie după ce ei s-au îmbolnăvit.
Autoritățile confirmă uciderea animalelor de companie
Angajații comunitari nu au resprins acuzațiile, dar au explicat că nu există tratament disponibil pentru animale. Drept urmare, în cazul acestora eutanasiera este singura variantă. Pe de altă parte, proprietarii sunt revoltați și au inițiat petiții online, în care cer oprirea tratamentelor inumane la care sunt supuse animale.
„Nu există dovezi medicale sau sprijin legal pentru uciderea acestor animale de companie, este extrem de inuman,” a spus unul dintre inițiatorii petiției.
Conform legislației chineze, animalele sălbatice sau cele domestic, folosite în agricultură sau pentru alimente, care s-au infectat în timpul unei pandemii pot fi ucise. Însă prevederile din lege nu acoperă și situația pisicilor sau a câinilor de companie.
Din punct de vedere medical, nu există dovezi concludente că animalele de companie pot răspândi virusul. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, riscul ca animalele să răspândească Covid-19 la oameni este considerat a fi scăzut.