Senatorul UDMR a refuzat să participe în comisii la dezbaterea privind Agenţia Naţională de Integritate şi are un pronostic rezervat: legea pică la prima contestaţie la Curtea Constituţională.
La a treia încercare, Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a trecut ieri de comisiile juridică şi pentru drepturile omului ale Senatului, de la dezbateri lipsind însă cel care a modificat-o drastic în dăţile precedente, senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
Argumentele de neconstituţionalitate reclamate însă de acesta au cântărit greu, chiar şi în absenţă, printre senatori, actul normativ fiind trimis către plen după un vot strâns, 9-7, în forma primită de la deputaţi, mai puţin prevederea referitoare la declararea averii de către sindicalişti. PSD s-a abţinut la vot, iar liberalii au recunoscut că dau undă verde legii doar din raţiuni politice.
Haşotti: votul PNL a fost strict politic
"Nu am vrut să particip la dezbaterea din comisii deoarece atât procedura de adoptare, cât şi prevederile introduse la Camera Deputaţilor sunt neconstituţionale", şi-a "motivat" absenţa senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
El a adăugat că înfiinţarea comisiilor de cercetare şi prevederile legate de confiscarea averilor nejustificate sunt în contradicţie cu Legea fundamentală. "Sunt convins că legea va pica şi ne vom întoarce de unde am plecat la prima excepţie de neconstituţionalitate care se va ridica", a spus Frunda.
O poziţie similară în comisii au avut-o liberalii, care au invocat însă raţiuni politice pentru a vota legea. "Votul nostru a fost strict politic, în ciuda faptului că avem convingerea că sunt destule elemente neconstituţionale în acest proiect de lege", a recunoscut senatorul PNL Puiu Haşotti.
Până şi ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, prezent la dezbateri, a admis că actul normativ are puncte sensibile, "cea mai delicată chestiune din cuprinsul proiectului", fiind cea referitoare la posibilitatea confiscării bunurilor nejustificate. El a invocat însă două decizii ale Curţii Constituţionale care ar permite această posibilitate.
Ultimul hop
Până să se pună pe picioare, ANI trebuie să mai treacă de votul plenului Senatului, programat pentru săptămâna viitoare. PSD a anunţat însă de pe acum că se va abţine la vot, aşa cum a făcut-o şi la Camera Deputaţilor.
"Vom participa la şedinţă ca să asigurăm cvorumul, dar nu vom participa la vot. Nu le băgăm niciun băţ în roată, îi lăsăm pe cei de la putere să o învârtă", a declarat preşedintele senatorilor jurişti, PSD-istul Toni Greblă.
Cu toate acestea, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, se declară încrezător în privinţa votului din plen. "Am avut destule reţineri înainte de dezbaterile din comisii, având în vedere experienţele anterioare. Remarc însă o evoluţie pozitivă. Legea a fost dezbătută echilibrat, în interesul României. Ne uităm în viitor la votul din plenul Senatului, unde se prefigurează acelaşi tip de abordare", a declarat el.
Un mesaj a venit şi din partea Comisiei Europene care, prin vocea purtătorului de cuvânt Amelia Torres, a calificat drept încurajatoare evoluţiile de la Bucureşti. "Nu am vrut să particip la dezbaterile din comisii. Sunt convins că legea va pica la prima excepţie de neconstituţionalitate." GYORGY FRUNDA, senator UDMR
24 august este data la care plenul Senatului va decide soarta Legii Agenţiei Naţionale de Integritate