Angry Birds te vindecă de stres

Angry Birds te vindecă de stres

Irascibilitatea, accesele de furie, insomniile sau problemele de concentrare pot fi rezolvate cu jocuri precum Angry Birds sau Tetris.

După popularizarea smarphone-urilor şi a internetului, numărul de jocuri a explodat pur şi simplu. Chiar dacă de multe ori copiii sunt cei care nu se mai pot opri din jucat, adulţii nu par a se lăsa mai prejos, devenind de-a dreptul obsedaţi de unele dintre ele. Numeroase studii au încercat să descopere de ce ne plac atât de mult şi ce efecte au asupra noastră. Părerile sunt împărţite.

Jocul Angry Birds a devenit popular foarte repede. Un studiu de piaţă efectuat de compania care produce acest joc arată că pe parcursul unei singure zile, în lume, oamenii dedică Angry Birds timpul echivalent a 16 ani de zile.

Cu toate că 32% dintre cei care l-au jucat au declarat că este un obicei relaxant, iar în 58% dintre cazuri oamenii aveau o stare mai bună de spirit după o partidă de jucat, partea tristă este că aceştia devin mai nesociabili. Numărul jucătorilor singuri, care nu sunt implicaţi într-o relaţie, este de nouă ori mai mare faţă de ceilalţi.

Tetris -joc terapeutic

Poate unul dintre primele jocuri care a "înnebunit" lumea a fost Tetris-ul. Un studiu publicat în 2009 de cei de la Universitatea Oxford a arătat că pacienţii cu boli psihice care sufereau de coşmaruri, flashback-uri sau alte traume de acest gen, se simţeau mult mai bine după ce jucau Tetris. Accesele de furie, problemele de concentrare sau tresăririle pot fi diminuate cu acest joc. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/umRFbXKO1nw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

10 minute de Angry Birds pe telefonul tău te “vindecă" de traumele a 30 de minute de stres RISCURI

Psihologii: "Cele pe calculator dau dependenţă"

Jocurile online sau cele de pe telefoanele mobile au avantajul că se desfăşoară într-un timp mai scurt, nu trebuie să stai ore întregi pentru a trece la nivelul următor.

Pericolul îl constituie jocurile mai complexe, cele pe computer, cum ar fi Counter Strike, care ocupă şi mult timp, dau dependenţă mai uşor şi multe dintre ele conţin scene de agresivitate.

"Practicarea acestor jocuri trebuie să fie ţinută sub control, cred că 30 de minute pe zi, poate o oră este de ajuns. Când ajungi să pierzi ore şi zile, e clar o formă de dependenţă care nu se termină de obicei când toate nivelurile jocului sunt sfârşite", explică psihologul Monica Apostol.

În schimb, jocurile online pot ajuta o persoană matură să se relaxeze şi să îşi descarce stresul acumulat pe parcursul unei zile obositoare de muncă. Psihologii spun că poate fi un remediu potrivit pentru a scăpa de nervozitate. (Marian Păvălaşc)

COUNTER-STRIKE. O rundă durează ore FOTO: CODRIN PRISECARU Citiţi şi:

  • Angry Birds are praştie cu USB
  • Isteria „Angry Birds” se mută în bucătărie: păsări din turtă dulce și marțipan|VIDEO