Angajatorul, obligat sa afiseze programul de lucru

Angajatorul, obligat sa afiseze programul de lucru

Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti a amendat compania de audit cu aproape 35.000 de lei.

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a amendat filiala din Romania a companiei Ernst&Young, dupa ce Raluca Stroescu, manager de audit in cadrul firmei, a decedat din cauza epuizarii fizice. In urma controlului, care a vizat verificarea respectarii prevederilor din Codul Muncii privind timpul de lucru, firma are de platit aproape 35.000 de lei.

Pe langa amenda, firma va trebui sa mai ia 14 masuri, printre care adaptarea regulamentului de ordine interioara in conformitate cu prevederile din Codul Muncii si traducerea acestuia in limba romana, initierea negocierilor pentru Contractul colectiv de munca, afisarea programului de lucru la sediul unde isi deruleaza activitatea personalul si intocmirea fiselor de protectie a muncii.

Principalele nereguli constatate de echipa de control se refera la nerespectarea timpului de lucru si odihna, a zilelor de weekend si la neacordarea pauzelor intre doua zile consecutive de munca.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La Ernst&Young se munceste mai mult decat este legal prevazut. Este o ambiguitate in privinta evidentierii orelor suplimentare prestate, deoarece salariatul le raporteaza, iar supervizorul le constata. Am gasit cazuri de oameni care au muncit peste program si nu au fost platiti si nici n-au primit zile libere”, declara acum cateva zile, pentru EVZ, Paul Dobrescu, inspector-sef adjunct al ITM Bucuresti.

Firma, monitorizata atent de ITM

De asemenea, inspectorii au constatat ca sunt incalcate inclusiv prevederile din Contractul colectiv de munca, precum si cele privind securitatea si sanatatea in munca. O alta abatere foarte grava constatata de ITM se refera la faptul ca norma de munca a fost creata de angajator fara acordul salariatilor.

Verificarile vor continua si zilele urmatoare, spune Mihail Soare Grosu, inspectorul-sef al ITM Bucuresti: „Deocamdata, s-a dat aceasta amenda. Urmeaza ca, intr-un interval de timp stabilit de echipa de control, firma sa remedieze toate aspectele sesizate de inspectori. Apoi firma va fi supusa unui alt control si, in cazul in care inspectorii vor constata ca problemele nu s-au rezolvat, consecintele pot fi destul de dure - dublarea amenzii sau chiar inchiderea unitatii, conform legii”. In cazul in care firma va plati amenda in 48 de ore, cuantumul acesteia se va injumatati.

„Munca a terminat-o”

Reamintim ca Raluca Stroescu (31 de ani) a fost gasita moarta in casa, de catre politisti si pompieri, care au fost alarmati de un coleg al tinerei. Unii colegi ai Ralucai spun ca ea lucrase intens in ultimele trei saptamani, la un proiect important de audit.

In aceasta perioada, femeia ar fi slabit sapte kilograme. Surse medico-legale care au examinat cadavrul au declarat ca Raluca „era foarte slaba”, greutatea fiindu-i estimata la mai putin de 40 de kilograme.

Tanara era foarte apreciata de colegi si de rude. Victoria Gheorghievici, matusa Ralucai, spunea la inmormantare: „Era un copil de exceptie, care nu a facut decat sa invete si sa faca bucurii celor din jur”.

Femeia a spus ca, din punctul sau de vedere, „munca a terminat-o” pe nepoata si ca nu este normal ca un tanar de varsta Ralucai sa munceasca pana la epuizare: „A pierdut sensul vietii daruindu-se muncii”.

„Nu vreau sa patesc ca Raluca”

Cazul Ralucai a influentat, intr-o oarecare masura, si relatia dintre angajatori si angajati. La Targul de Cariere organizat saptamana trecuta la Bucuresti, tinerii s-au dovedit foarte interesati de slujbele care ofera stabilitate financiara si program fix. Ei au intrebat des reprezentantii firmelor daca li se face Carte de munca si daca orele suplimentare se platesc.

„Nu vreau sa muncesc non-stop. Eu tin la viata mea! Vreau sa am timp pentru mine”, ne-a spus Vladimir Contan, din Republica Moldova, student in anul II la o facultate particulara.

De asemenea, foarte multe tinere s-au aratat interesate de programul fix si au spus ca-si doresc sa lucreze „la stat”, ca functionar public, chiar daca vor avea salarii mici. „Nu vreau sa patesc ca Raluca. Desigur, imi doresc o cariera, vreau sa am o viata profesionala frumoasa, insa cred ca sanatatea mea este cel mai important lucru”, explica Adelina C. (22 de ani), studenta la Administratie Publica, motivul pentru care isi doreste sa lucreze la Institutul National de Statistica.

Oportunism

„Noua sclavie”, reclamata la UE Europarlamentarul PSD Corina Cretu a simtit ca poate specula electoral cazul Ralucai Stroescu si a cerut comisiei pentru munca a UE modificarea Codului Muncii, reclamand „noul soi de sclavie”.

Europarlamentarul PSD considera ca firmele transnationale profita de prevederile actualului Cod al Muncii desfasurand activitati in Romania, unde „oamenii sunt dispusi sa accepte orice conditii de munca si orice abuzuri din partea angajatorilor”. In scrisoarea trimisa comisarului european pentru munca, europarlamentarul PSD pledeaza pentru o protectie mai buna a angajatilor. (Andi Manciu)