Angajatorii trebuie să-și protejeze salariații pe timp de caniculă. Lista obligațiilor. Dacă nu le respectă, amenzile ajung și la 2.500 de lei

Angajatorii trebuie să-și protejeze salariații pe timp de caniculă. Lista obligațiilor. Dacă nu le respectă, amenzile ajung și la 2.500 de lei Sursa foto: Dreamstime.com

Odată cu venirea verii și a creșterii temperaturilor, prestarea activităților zilnice devine tot mai dificilă pentru unii angajați. Cum trebuie să își protejeze angajatorii, personalul pe timp de caniculă?

Prin OUG nr. 99/2000 se stabilesc măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Prin urmare, se urmărește impunerea unor obligații angajatorilor în scopul protecției sănătății și securității în muncă a angajaților.

Ce obligații are angajatorul în caz de caniculă?

În primul rând, există măsuri care privesc ameliorarea condițiilor de muncă, acestea fiind:

  1. Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  2. Asigurarea ventilației la locul de muncă;
  3. Alternarea efortului dinamic cu cel static;
  4. Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.

În al doilea rând, trebuie să se respecte și măsurile care privesc menținerea stării de sănătate a angajaților,  acestea fiind:

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri de persoană;
  2. Asigurarea echipamentului individual de protecție;
  3. Asigurarea de dușuri.

În situațiile în care măsurile expuse nu pot fi asigurate, anagajatorii pot lua, împreună cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții direcți ai salariaților, măsuri care să privească fie reducerea duratei de lucru, fie împărțirea zilei de lucru în două sau chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Important de știut e că măsurile enumerate trebuie adoptate dacă temperaturile extreme se mențin pentru o perioadă de cel mult două zile consecutive.

Întrucât munca la temperaturi ridicate poate să cauzele angajaților și probleme de natură medicală, angajatorul trebuie să asigure un examen medical la angajare și controale medicale periodice, asigurarea primul ajutor, dar și trecerea pe alte locuri de muncă pentru persoanele cu afecțiuni și care au contraindicații de a muncii la temperaturi extreme.

Încălcarea dispozițiilor de către angajatori constituie contravenție și se sancționează cu sume cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, iar constatarea și sancționarea se va face de organele de control ale Inspecției Muncii.