Angajaţii din instituţiile subordonate Ministerului Muncii continuă protestele
- Vladimir Tism ăneanu
- 14 octombrie 2010, 17:24
Liderii sindicali ai angajaţilor din instituţiile subordonate Ministerului Muncii susţin că negocierile cu ministrul Ioan Botiş nu au avut niciun rezultat şi, prin urmare, vor continua protestul spontan.
Ingrid Moldoveanu, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a declarat, la finalul întâlnirii cu Botiş, că ministrul nu le-a putut promite că-şi vor primi înapoi stimulentele, având în vedere că o decizie în acest sens ar urma să fie luată doar la "vârful" Ministerului Finanţelor. "Reprezentanţii ministerului au vrut doar să vadă revendicările noastre, însă au mâinile legate. Nu ei pot decide. Ministrul Ioan Botiş ne-a transmis că ne va da un răspuns după discuţiile de la Ministerul Finanţelor şi că vom avea, la fiecare două săptămâni, câte o întâlnire la nivel de minister. În aceste condiţii, putem vorbi despre un blocaj instituţional, pentru că protestează inspectori de muncă, angajaţi ai agenţiilor de ocupare, ai agenţiei de prestaţii sociale şi ai caselor de pensii. Având în vedere că nu sunt şanse foarte mari să obţinem stimulentele, singura soluţie este să rămânem în stradă", a explicat Moldoveanu. Potrivit acesteia, oficialii ar trebui să găsească soluţiile, pentru că "banii au fost bugetaţi deja, stimulentele trebuie acordate, mai ale că, în Ministerul Muncii, salariul dublat de stimulent nu depăşeşte 700-800 de lei". Ministrul muncii, Ioan Botiş, a ajuns la ora 11.30 la sediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi i-a invitat pe protestatari să intre în clădire, unde să discute "civilizat". Totodată, înainte să ajungă la Ministerul Muncii, ministrul a avut o discuţie asemănătoare cu angajaţii Casei Naţionale de Pensii. Şi angajaţii agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din ţară au oprit lucrul, astăzi, pentru a protesta faţă de reducerile salariale. Astfel, angajaţii AJOFM Timiş sunt în grevă japoneză de azi-dimineaţă, iar 80 de anagajaţi de la Casa de Pensii Timişi au încetat activitatea complet activitatea. În această după amiază, câţiva salariaţi ai Casei de Pensii Alba s-au învoit pentru două ore pentru a se putea alătura protestului declanşat de angajaţii de la Finanţe. Solidari cu protestul au fost şi salariaţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, care au făcut grevă japoneză. (Mihaela Moraru, Georgeta Petrovici)
Protest şi la Ministerul Educaţiei Zeci de cadre didactice s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a se solidariza cu acţiunea de protest a sindicaliştilor de la Ministerul de Finanţe. "Federaţiile sindicale din învăţământ şi-au anunţat de miercuri solidaritatea cu sindicaliştii Ministerului de Finanţe, cu toţi angajaţii din sistemul bugetar care în acest moment au declanşat acţiuni spontane de protest împotriva unei salarizări injuste. Noi cei din învăţământ cerem nu numai salarii decente renunţarea la diminuarea salariilor şi a disponibilizărilor dar şi discutarea în plenul Parlamentului a Legii educaţiei şi nu aprobarea ei prin asumarea răspunderii", a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, Marius Nistor. Conform liderilor sindicali, la această oră în Ministerul Învăţământului trebuia să aibă loc o comisie de dialog social care nu s-a ţinut din cauza absenţei ministrului. Citiţi AICI cum decurg negocierile cu ministrul de Finanţe.