Angajaţii din Grecia, plătiți mai prost decât cei din România şi Lituania

Angajaţii din Grecia, plătiți mai prost decât cei din România şi Lituania

Angajaţii din Grecia sunt plătiți mai prost decât cei din România şi Lituania, potrivit ultimelor date publicate de agenția europeană de statistică, Eurostat.

Salarii mici în Grecia

Un procent de 30,3% dintre lucrătorii din Grecia nu sunt în măsură să-şi anticipeze nivelul veniturilor în următoarele trei luni – o rată de aproape trei ori mai mare decât media UE.

„Am rămas în Europa, dar nu am devenit Europa”. Autorul acestei frazei este Alexis Tsipras (fost premier grec din partea stângii radicale care în 2015 a organizat un referendum pe tema acordului de salvare financiară a Greciei încheiat cu Comisia Europeană, BCE şi FMI. Respingerea acordului a generat temeri că s-ar putea ajunge la o ieşire a Greciei din Zona Euro, declanşând într-o parte a populaţiei mişcarea Rămânem în Europa, care s-a impus în timp n.trad.).

Deşi fraza a fost rostită în cadrul intervenţiei lui Tsipras la împlinirea a 50 de ani de la căderea dictaturii militare din Grecia şi transformarea ţării într-o democraţie, ea se potrivește ca o mănușă cu situaţia pe care o trăiesc angajaţii din Grecia și cu datele înregistrate cu tristețe de statistici cu privire la valoarea reală a salariului și condițiile de muncă din Grecia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grecii îi depășesc doar pe bulgari

Faptul că Grecia are al doilea cel mai scăzut venit din UE în standarde ale puterii de cumpărare este deja cunoscut pe baza ultimelor date publicate de Eurostat.

Dar ceea ce este mai puțin cunoscut, deși a fost evidențiat de cel mai recent raport al Institutului pentru muncă din cadrul Confederaţiei Generale a Lucrătorilor Greci (INE-GSEE), este că angajaţii din Grecia sunt într-o situaţie mult mai proastă decât colegii lor din Lituania și România, țări care până de curând erau pe ultima treaptă din UE.

45% dintre salariaţi se descurcă greu

Mai exact, după cum arată sondajul Eurofound (Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă), aproape jumătate dintre lucrătorii din Grecia (45%) reușesc cu greu să-și acopere obligațiile cu salariul pe care îl primesc.

Acest procent este cel mai mare dintre statele membre UE și aproape dublu față de media Uniunii, care este de 24,5%. Prin comparaţie, în Lituania, doar 14,1% dintre lucrători au dificultăţi de a se descurca cu salariul până la sfârşitul lunii, un procent de trei ori mai mic decât în ​​Grecia.

Euro

Euro. Sursa foto Pixabay

Incertitudine cu privire la venituri, în Grecia

Potrivit aceluiași sondaj, citat de INE-GSEE, 30,3% dintre angajaţi nu sunt în măsură să anticipeze nivelul veniturilor lor în următoarele trei luni. Acest procent este de aproape trei ori mai mare decât media UE (12,2%).

Singura țară care depășește Grecia la indicele de incertitudine a veniturilor este Bulgaria, cu 34,5%.

Spania, care înregistrează cel mai mare indice al șomajului din UE, are un indice de incertitudine cu privire la venituri de 21,4%, adică semnificativ mai mic decât Grecia. În Lituania, indicele de incertitudine a veniturilor pentru următorul trimestru este de 14,9%, adică este cu 49,7% mai mic decât în Grecia.

România a lăsat cu mult în urmă Grecia

România, care în trecut era semnificativ în urma Greciei, se află acum într-o poziție semnificativ mai bună în ceea ce privește indicatorii de venit.

Indicele de dificultate a angajaților de a-şi acoperi obligațiile financiare a fost calculat la 29,1%, adică cu 15,9 puncte procentuale mai mic decât nivelul similar din Grecia.

De asemenea, indicele de incertitudine privind salariul în trimestrul următor a fost de 26,4%, mai mic cu 3,9 puncte procentuale decât cel similar din Grecia, potrivit Alfavita.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)