Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
- Andrei Pospai
- 23 februarie 2025, 16:52

Evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici ar putea să cuprindă şi verificarea, în scris, a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile acestora. Mai mulţi parlamentari PSD şi ai minorităţilor naţionale au depus, în acest sens, o iniţiativă legislativă la Parlament.
Proiectul a fost semnat de 55 parlamentari PSD şi ai minorităţilor naţionale, între care şi de premierul Marcel Ciolacu.
Ce scrie în proiect
Acesta propune modificarea şi completarea, în acest sens, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
În proiect se precizează că procesul de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se va face prin aprecierea obiectivă a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului.

Angajat. Sursa foto: Pixabay
Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici va cuprinde şi evaluarea, prin verificarea în scris, a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului funcţionarului public.
Evaluarea se realizează anual
Evaluarea prevăzută în codul administrativ se realizează anual.
Proiectul prevede că verificarea cunoştinţelor teoretice se va face la sediul autorităţii sau a instituţiei publice.
Funcţionarului public i se va prezenta documentul conţinând întrebările la care va răspunde în scris şi timpul alocat pentru a răspunde.
Fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5, fiind acordată câte o notă finală de către fiecare membru al comisiei de evaluare, stabilită ca medie aritmetică a notelor pentru răspunsul la fiecare întrebare.
Obţinerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului funcţionarului public atrage acordarea calificativului nesatisfăcător.
Proiectul a ajuns la Senat
Prevederile se aplică înalţilor funcţionari publici, funcţionarilor publici de execuţie şi conducere, precum şi funcţionarilor publici debutanţi.
Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor este for decizional.