Guvernul din Republica Moldova face angajări. Sunt sute de locuri vacante în ministere

Guvernul din Republica Moldova face angajări. Sunt sute de locuri vacante în ministereSursa foto: Arhiva EVZ

Peste 200 de funcții publice sunt vacante în ministerele din Republica Moldova. De asemenea, se fac angajări și la Cancelaria de Stat.

Angajări la stat. Guvernul din Republica Moldova lansează campania de recrutare în serviciul public și anunță concurs pentru ocuparea a circa 200 de funcții publice vacante în cadrul ministerelor și a Cancelariei de Stat. Este vorba despre mai multe funcții publice de conducere și de execuție în mai multe domenii.

Persoanele interesate să se alăture echipei care construiește Moldova Europeană, sunt invitate să participe la Târgul de cariere. Acesta va fi organizat în holul central al Guvernului pe data de 16 ianuarie. Târgul va începe la ora 10.00, iar în cadrul acestuia vor fi prezentate oportunitățile de carieră.

Anunț de angajare

Sursa foto: cariere.gov.md

Cancelaria de Stat va prezenta la Târg funcțiile vacante din cadrul Direcțiilor administrația publică centrală și planificarea strategică și coordonarea politicilor, dar și oportunități de angajare în cadrul Biroului pentru integrare europeană.

Angajări la stat

Funcția publică oferă numeroase avantaje, inclusiv posibilitatea instruirilor în țară și șansa de a participa la programe de formare profesională peste hotare.

Prevederile hotărârii din 29 decembrie privind moratoriul temporar pentru încadrarea personalului în sectorul bugetar nu se aplică asupra funcțiilor anunțate până la decizia Guvernului.

Detalii despre funcțiile vacante găsiți aici: cariere.gov.md/ro.

Creșteri salariale în 2024

Salariul mediu pe economie în Republica Moldova, prognozat pentru anul 2024, crește cu 2.000 de lei – de la 11.700 la 13. 700 lei.

Salarii

Sursa foto: BNP

Valoarea salariului mediu lunar pe economie prognozat se utilizează pentru a determina plafonul bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale, venitul lunar asigurat al salariaților-rezidenți ai parcurilor IT, dar și pentru stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Salariu mediu pe economie este ajustat anual, în conformitate cu principalii indicatori macroeconomici, prognozați. Dacă salariul mediu în anul 2024 este de 13. 700 de lei, acest lucru înseamnă că angajatul va primi un salariu net de 10.970 de lei.

Potrivit unui raport prezentat de Biroul Național de Statistică, câștigul salarial mediu lunar brut în Republica Moldova în trimestrul II 2023 a fost de 12.175,9 lei, în creștere cu 17,3 % față de aceeași perioadă a anului 2022.

Salariul minim crește cu 5.000 de lei

Și salariul minim în Republica Moldova crește, în 2024, la 5.000 de lei. Majorarea este cu 25 % mai mare față de 2023. În 2022, salariul minim pe țară în Republica Moldova a fost de 3.500 de lei.  Iar în 2023 – 4.000 de lei.