Andrei Marga, uns şef la ICR în lipsă

Andrei Marga, uns şef la ICR în lipsă

Fostul ministru de Externe Andrei Marga a primit votul senatorilor pentru a prelua şefia Institutului Cultural Român (ICR) fără să fie audiat în comisiile de specialitate. Votul în plenul Senatului a fost dat la propunerea PNL.

Numirea lui Andrei Marga a fost aprobată de Senat cu 50 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi 5 abţineri. Senatorul PNL Mario Oprea a cerut ca propunerile pentru şefia Institutului Cultural Român (ICR) să se supună oricum votului plenului, chiar dacă nu au mai avut loc audierile din comisiile de cultură şi externe, el precizând că liberalii îşi menţin nominalizările pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte. În replică, senatorul PDL Radu F Alexandru a precizat că există o cutumă parlamentară potrivit căreia propunerile pentru instituţii trebuie să treacă prin audierile din comisiile de specialitate.  "Nu ştim ce votăm, ce legătură au aceşti oameni cu ICR", a mai spus senatorul PDL, care a cerut o pauză de consultări de câteva ore.

După pauză,  Mario Oprea a anunţat că s-a ajuns la un compromis, respectiv să se dea un vot pentru propunerea ca Andrei Marga să fie preşedintele Institutului Cultural Român, pentru vicepreşedinţii ICR urmând a se stabili audieri în comisiile de specialitate, săptămâna viitoare.

La începutul şedinţei de plen senatorul PSD Sergiu Nicolăescu a cerut amânarea audierii pentru şefia ICR  pentru că Andrei Marga este plecat din ţară, propunerea sa fiind însă respinsă. Parlamentarii, anunţaţi prin SMS că Marga nu e în ţară Fostul ministru Andrei Marga trebuia să fie audiat în această dimineaţă pentru şefia Institutului Cultural Român, dar şedinţa a fost amânată pe fondul absenţei acestuia din ţară. Senatorul PSD Georgică Severin a declarat,pentru Agerpres, că în cursul dimineţii a primit un SMS prin care era anunţat de amânarea audierilor pentru conducerea ICR, fără a se preciza o altă dată sau motivul suspendării şedinţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Marga şi Horia Răzvan Gârbea urmau să fie audiaţi, astăzi, de membrii comisiilor de cultură şi de politică externă ale Senatului, cei doi fiind propuşi să ocupe funcţia de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Prin modificarea legii privind funcţionarea Institutului, prin trecerea acestuia sub controlul Senatului, competenţa numirii Consiliului de coordonare, a celor 21 de membri, trece integral la Senat. CITIŢI ŞI:

  • Caramitru, scârbit de ce se întâmplă cu Marga şi ICR
  • Denunţătorul lui Marga: "Avea o plăcere deosebită să scrie note informative". Au apărut numele şefilor de reţea ai lui Marga!

Numirea noii conduceri a ICR se face prin votul plenului Senatului, după ce candidaţii sunt audiaţi în comisiile de specialitate.