Andrei Marga a explicat de ce România nu a intrat în Spațiul Schengen. Ce trebuie schimbat în țara noastră

Andrei Marga a explicat de ce România nu a intrat în Spațiul Schengen. Ce trebuie schimbat în țara noastră Sursa: Wikipedia

Andrei Marga a explicat de ce România nu a fost primită în Spațiul Schengen. Profesorul a analizat toți factorii care au condus la un nou refuz pentru țara noastră. Există cauze interne care au făcut ca aderarea la spațiul de liberă circulație să fie blocată.

Andrei Marga consideră că blocarea aderării României la Spațiul Schengen trebuie să arate că este nevoie de o schimbare în țară. Profesorul susține că această schimbare ar trebui începută de la cei autoritățile care au fost responsabile pentru acest eșec. El a subliniat că rar s-a întâmplat ca atâți politicieni să adume „atâtea fapte nefaste” pentru cetățenii români. Țara noastră are nevoie de politicieni responsabili care să pună la punct proiecte care să aducă dezvoltare.

Faptul că România nu a fost primită în Schengen ridică mai multe semne de întrebare. Marga spune că prima trebuie adresată Comisiei Europene care după realizările lui Jacques Delors și Romano Prodi a devenit doar „o piață mai mare”, iar unele țări fac cu greu față competiției. În timp ce unele state reușesc să își consolideze propriile industrii, alte țări scot bani din buzunare. „Vechi scheme ale inegalității de tratament revin, sub noi ideologii”, a subliniat profesorul.

Întrebările lui Andrei Marga pentru Comisia Europeană și pentru România

Marga a spus că o întrebare pentru Comisia Europeană se referă la cum mai poate un stat să fie competitiv când nu primește permisiunea de a hotărî decidenții și soluțiile. „Nu mai contează legitimarea, în interior și în afară?”. Profesorul a avut o întrebare și pentru autoritățile din România. Politica din țara noastră a ajuns la un nivel scăzut din cauza „amatorismul decidenților, de păguboasa gestionare a resurselor naturale și umane proprii”. Mai mult decât atât, România poate bate recordul la măsuri luate împotriva poporului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul consideră că a fost irosit timp cu proiecte care nu au adus avantaje. În plus, aproape toate demersurile din ultimii 20 de ani au eșuat după ce au fost investiți bani, timp, și energie. „Reforme indispensabile demarate în anii nouăzeci privind administrarea, educația, sănătatea au fost desfigurate. MCV-ul a șubrezit o justiție care nici nu a apucat să aplice Constituția României”. Profesorul a făcut referire și la proiectele „România normală”și „România educată” despre care spune că sunt ridicole.

În acest context, Marga a subliniat că tot mai mulți români vor să părăsească țara, lucru confirmat de sondajele realizate de-a lungul timpului. În plus, atunci când s-au sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire nu s-a putut realiza „nici măcar istoria lămuritoare a ultimului secol”. Aceste lucruri sunt observat de tot mai multe persoane cărora viața le-a fost îngreunată.

Cine conduce România

Marga a amintit de lucrurile pe care le-a scris în urmă cu câțiva ani. Profesorul încă se întreabă cine conduce România pentru că țara noastră se luptă cu anumite probleme care par să fie gestionate de altcineva. Marga a punctat că România în loc să se industrializeze în timpul privatizării a făcut opusul. De asemenea, țara noastră nu doar că importă foarte multe alimente de bază, ci și pare să vândă pământ. „Ea vinde materii prime, mai nou pământ (recent, în Delta Dunării, cineva îmi arăta cum se rade pământul mănos de la suprafață, pentru a fi exportat!), și exportă forță de muncă”.

România mai are și alte probleme pe care nu a reușit să le rezolve. Profesorul a punctat că o treime din populație este săracă, iar lupta împotriva corupției nu este luată în serios. „Când muți privirea în jur vezi realitatea tristă: patentele se importă, normalizarea instituțională nu interesează, nepregătiții au devenit șefi, excursiile drept politică externă. Pe bună dreptate, unii se întreabă de unde vin toate acestea.”.

Un alt argument prezentat de Andrei Marga a fost referendumul de demitere al lui Traian Băsescu din 2021 care a fost pus pe agenda politică a României de Manuel Barossă, fostul șef al Comisiei Europene. De asemenea, multe persoane întră în lumea politică peste noapte și promovează „banalități”. „Unii șefi ai aparatului justițiar sunt numiți după interese obscure, dar vor să treacă examene înainte de toate la poarta unor ambasade. Se îngroașă iarăși obiceiul lovirii rivalilor prin aranjarea de articole la publicații din afara țării, ca și cum acele articole ar fi vocea acestora”. Marga consideră că toate aceste lucruri reprezintă dovezi că România „este condusă din afară”.

Care sunt cauzele care au dus la eșecul României

Andrei Marga a mai adăugat că sunt trei lucruri care care au condus la eșecul țării noastre. Prima se referă la sistemul de educație, cea de-a doua de selecția conducătorilor și ultima se referă la nesiguranța cetățenilor în instituții. Profesorul consideră că educația din România pare să nu mai fie atat de importantă pentru multe comunități din România, iar cei care sunt aleși să schimbe acest lucru nu au un interes crescut pentru cetățeni.

„La noi, educația nu mai cultivă decât retoric formarea capacității de a gândi pe cont propriu, mulțumindu-se cu repetarea de clișee uzate ale propagandei momentului. Educația, incluzând aici și educația ce rezultă din dezbaterea publică, generează tot mai numeroși decidenți fără cap și funcționari fără inimă – de fapt, «oamenii fără calități» ai noii ere, cum ar spune un celebru romancier”. În ceea ce privește alegerea greșită a clasei politice, Marga consideră că este vorba de întreg sistem care trebuie să fie schimbat pentru că „amatorismul este luat ca ceva normal”.

Profesorul a făcut referire și la multele cazuri în care politicienii români au fost acuzați că au plagit în lucrările lor de doctorat. În acest context, Marga s-a întrebat cum un elev sau un student mai poate să fie motivat când sunt vehiculate tot mai multe cazuri de acest gen. În plus, ce motiv ar avea să mai rămână în România pentru a-și continua studiile

România are nevoie de o schimbare din temelii

 

„Este momentul să se spună din nou lucrurilor pe nume, fără ezitare. Sub multe aspecte și ca urmare a ceea ce fac, abuziv, unii și  a ceea ce nu fac, din pasivitate, ceilalți,  situația din țară, dar și a țării, a devenit critică. În proporții diferite, desigur, și unii și alții sunt responsabili de crizele adânci de azi. De altfel, nu există  împlinire individuală fără asumarea a ceea ce se petrece. Oportunismul nu-i mai înțelept azi decât ieri”.

Andrei Marga a concluzionat prin a spune că întreg sistemul din România trebuie schimbat pentru ca țara noastră să poată evolua. În plus, este nevoie de această schimbare și pentru ca România să fie primită în Spațiul Schengen. „Nu va fi altă Românie fără schimbare energică, imediată – o schimbare de personal ce poate aduce schimbări de viziune, de proceduri, de proiecte. Este nevoie nu de alți politruci ai falimentării, ci de oameni responsabili, cu vederi cuprinzătoare, care s-au dovedit capabili să construiască. Altminteri, va continua să fie ceea ce este”, a încheiat Andrei Marga, potrivit Cotidianul.ro.