ANDREI CRACIUN: Ce ramane dupa Sarbatori?

ANDREI CRACIUN: Ce ramane dupa Sarbatori?

Andrei Craciun: "Daca m-ati intreba pe mine, eu cred ca pe cat de buni incearca oamenii sa para in cateva zile din decembrie, pe atat de rai devin in lunile astea in care nimic nu se mai intampla, cand nu mai e nicio sarbatoare."

In ianuarie si februarie, pana departe in prima zi de primavara, cand isi aduc aminte de mame. Si incep sa dea telefoane acasa. Ca domnii care mananca orez cu lapte in reclame.

Ce facem? Brazii-brazi vor ajunge lemne de foc, brazii de plastic isi vor lua locul in dulapuri. Si de acolo, alaturi de ghirlande si de globulete, vor mai iesi de-abia peste un an. Pana atunci, spiritul Craciunului nu va mai fi exploatat decat de facatorii de marketing extravagant. Desi 2.000.000 de costume de „Santa” vor continua sa se cumpere anual in lume in luna iulie. Ambulantele nu vor mai duce in spitale oameni ghiftuiti cu sarmale, iar multi vor sta in case (morti de foame), chinuiti de crize financiare acute. Oricum, daca ninge, in tara asta nu se poate circula. Asa cum nu se poate circula nici toamna, pentru ca ploua. Nici vara, pentru ca e prea cald.

Daca m-ati intreba pe mine, v-as spune ca „viitorul de aur” al Romaniei suna ciudat. Si scriu asta doar dupa ce am auzit un copil de cinci ani polemizand cu parintii despre faptul ca pe 25 decembrie s-a nascut Mos Craciun. Nu Iisus Hristos.

Daca m-ati intreba pe mine, v-as spune ca nu o sa le mai cred pe pensionarele care s-au calcat in picioare sa-l vada pe Tom Jones la „Vanghelion” cand s-or plange ca nu mai au bani de medicamente. Nu mai cred in oamenii care erau la un pas-doi sa ucida pentru a auzi „Sex Bomb”. Nu cred ca ei vor mai putea schimba ceva in tara asta sau in vietile lor condamnate la elodii pana la sfarsit.

Pe presedintele Traian Basescu nu l-a mai prins Anul Nou cu sticla de sampanie pe post de microfon. Chiar inainte sa vina peste noi 2008, a adus aminte de romanii din Basarabia. Base nu mai e cool, dar Basarabia e importanta. Pentru ca acolo se duce un razboi de stat impotriva a tot ce mai e romanesc. Daca aici oamenii s-au luptat, ca in transee, pentru a vedea bradul gigant din fata magazinului „Unirea”, moldovenii au alt razboi cu brazii.

Pe 9 decembrie, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, autoritatile capitalei au instalat un „Pom de Craciun”. Primarul anticomunist Dorin Chirtoaca s-a bucurat doar o zi de bradul inalt de 15 metri, originar de prin padurile de la Vadul lui Voda. „Suntem fericiti ca vom putea sarbatori Craciunul pe stil nou (la 25 decembrie)”, zicea el. Un biet naiv. In puterea noptii, bradul a fost saltat chiar de politie! Desi Chirtoaca isi luase masuri de precautie, punand trei membri ai formatiunii de tineret a Partidului Liberal sa pazeasca pomul toata noaptea, „asa, pentru a fi siguri ca nu face picioare”. Presedintele comunist Voronin a dat dispozitie sa fie pus alt brad - „Bradul Principal al Patriei” - pe locul celui traditional. L-au adus pe 28 decembrie. La Chisinau, Craciunul vine intotdeauna pe stil vechi. Mai degraba rusesc.

De aceea, basarabenilor le-as ura doar atat in noul an: „Nu va temeti!”. Slogan pe care l-au impartit Papa Ioan Paul al II-lea si un ziar de scandal din Romania postdecembrista, semn ca, in nebunia ei, viata e frumoasa ca peliculele lui Roberto Benigni.

Eu, in 2008, mai astept doar filmul lui Nae Caranfil. Restul nu e can-can. Restul e tacere.

Ne puteți urmări și pe Google News