Politicianul de la USR s-a gândit în Săptămâna Patimilor să transmită un mesaj prostesc poporului ortodox despre Biserica de-l păstorește. Reamintesc puțin din ce i-a trecut prin cap, în ziua de 14 aprilie: „BOR, o organizație criminală, retrogradă, retardată, coruptă”. Despre Ortodoxie, ca rit creștin, a scris că e un „coșmar rusofon criminal care ne ține în afara civilizației” și „o sectă demonică”.

CNCD s-a autosesizat imediat, dar a primit și o sesizare. „Colegiul CNCD va discuta mesajele lui Andrei Caramitru, publicate pe 14 aprilie pe Facebook, prin care critică în termeni duri Biserica Ortodoxă Română şi religia ortodoxă, pe care o consideră «o sectă demonică». În cazul lui Andrei Caramitru am făcut autosesizare şi am primit şi plângere“, a declarat preşedintele CNCD.

Imediat a reacționat și Andrei Caramitru printr-un mesaj batjocoritor, postat tot pe Facebook: „Încep sa aprindă rugul! Senzaţional. CNCD s-a autosesizat în cazul umilei mele persoane. Vai, vai. Tremur de groaza. Eu zic că e bine – să facem şi proces şi îl facem public. Cu live-uri şi tot tacâmul. Nu va fi procesul despre mine, ci despre BOR. Sper că înţeleagă toţi asta. Proces epocal – istoric – senzaţional.“

Posibil ca, după atâta dat din aripoare pe rețeaua de socializare fără prea mare folos, Caramitru junior să viseze că va deveni eroul unui proces de răsunet: el, un Emil Zolla modern aflat în miezul unei utopice Afacerii Dreyfus.

Off, unde duce izolarea asta! ”Proces epocal, istoric…”. Explica bine doctorul psihiatru Gabriel Diaconu ce efecte poate avea statul în casă asupra unor persoane.

Consiliul n-a stat cu mâinile în sân. A analizat și textul, a concluzionat că e vorba de discriminare și l-a notificat pe autor. Acum l-au somat ca, până la data de 7 mai, să trimită pe adresa CNCD (mail sau scrisoare poștală) un text cu explicații, Să scrie ceva în apărarea sa, să demonstreze că tot ce a fost considerat discriminare la adresa Ortodoxiei și BOR nu este, de fapt, așa.

CNCD precizează că soluționarea se va face în lipsa reclamatului Andrei Caramitru ”din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, prelungită până pe 15 mai”.

Deci, adio ”live-uri și tot tacâmul”, adio proces ca la Dreyfus… Nici creștinii ortodocși jigniți nu cred că se vor deranja să afișeze măcar vreun banner de protest la adresa ”vedetei FB”. Căci ortodoxia i-a învățat să fie iertători.