Românii, mari consumatori de internet mobil. Topul rețelelor cele mai solicitate

Românii, mari consumatori de internet mobil. Topul rețelelor cele mai solicitate

În prima jumătate a anului 2024, românii au utilizat zilnic mai mult de 400 MB de internet mobil și aproape 3 GB de internet fix, conform informațiilor publicate marți de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

ANCOM: Românii, mari consumatori de internet mobil

Numărul de conexiuni 5G a atins aproape 2,9 milioane, iar o treime dintre conexiunile de internet fix oferă viteze de tip Gigabit, adică 2,2 milioane de conexiuni cu o viteză de cel puțin 1 Gbps.

Traficul total de internet fix a crescut cu 7%, în timp ce cel mobil a crescut cu 5%, rezultând un trafic mediu lunar pe locuitor de aproape 100 GB (87 GB pentru internet fix și 12 GB pentru internet mobil), conform raportului de date statistice pentru primul semestru al anului 2024.

Raportul ANCOM referitor la piața telecomunicațiilor din prima jumătate a anului 2024 indică faptul că numărul total de conexiuni la Internet fix a atins aproape 6,7 milioane, înregistrând o creștere de 2%. Peste 95% dintre aceste conexiuni oferă viteze ce depășesc 100 Mbps.

În plus, 33% dintre conexiuni (2,2 milioane, cu o creștere de 7%) oferă viteze de cel puțin 1 Gbps. De asemenea, traficul mediu lunar pe fiecare locuitor a atins 87 GB (+7%), ceea ce înseamnă aproximativ 2,9 GB pe zi.

May be an image of phone and textSursa foto: Facebook

Topul furnizorilor de internet

La nivel național, rata de penetrare a ajuns la peste 81% de conexiuni la 100 de gospodării (87% în mediul urban și 74% în mediul rural), continuând tendința de creștere observată anterior, cu un avans de 3% în mediul rural și de 1% în mediul urban.

În ceea ce privește numărul de conexiuni, cei mai mari trei furnizori erau: Digi (71%), Orange (17%) și Vodafone (11%).

În ceea ce privește internetul mobil, numărul total de conexiuni active a rămas stabil, atingând 21,3 milioane, cu o scădere de doar 1%. Dintre acestea, 85% beneficiază de tehnologia 4G și/sau 5G, adică 18,1 milioane de conexiuni. De asemenea, în prima jumătate a anului, numărul conexiunilor 5G a crescut cu 25%, ajungând la 2,9 milioane, ceea ce reprezintă 13% din totalul conexiunilor, iar 12% din traficul de internet mobil a fost generat prin 5G.

ANCOM, despre activitatea pe telefonie mobilă

Aproximativ 20,5 milioane de conexiuni au fost efectuate prin telefoane mobile, restul fiind realizate prin modemuri, carduri sau USB-uri. Traficul mediu lunar pe cap de locuitor a fost de 12 GB, înregistrând o creștere de 5%, ceea ce înseamnă aproximativ 400 MB pe zi.

În funcție de numărul de conexiuni active, cei mai mari trei furnizori erau: Orange (36%), Digi (29%) și Vodafone (23%).

În perioada analizată, pe piața telefoniei mobile erau active 22,8 milioane de cartele SIM, înregistrând o scădere de 3%. Dintre acestea, 72% erau pe bază de abonament, iar 28% pe bază de cartele preplătite.

De asemenea, traficul total de voce a crescut ușor, atingând 29,8 miliarde de minute, ceea ce reprezintă o creștere de 1% după patru ani de scăderi consecutive. Traficul mediu lunar pe cap de locuitor a fost de 4 ore și 20 de minute. La mijlocul anului, în funcție de numărul de cartele SIM active, Orange deținea o cotă de piață de 35%, Digi 27%, iar Vodafone 26%.

În ceea ce privește segmentul de televiziune, numărul abonaților la servicii de retransmisie TV s-a menținut la 7,8 milioane. Utilizatorii continuă să prefere serviciile de retransmisie prin cablu, care au crescut cu 2%, ajungând la 6,9 milioane de abonați, în detrimentul serviciilor prin satelit/DTH, care au scăzut cu 12%.

Digi are o cotă de piață de 74%

Potrivit raportului ANCOM, în funcție de numărul total de abonați, Digi deținea o cotă de piață de 74%, în timp ce Orange avea 14% și Vodafone 10%.

În ansamblu, veniturile din sectorul telecomunicatiilor au scăzut cu 5% în prima jumătate a anului 2024, ajungând la 8,2 miliarde lei (aproximativ 1,6 miliarde euro). Această tendință a fost influențată de reducerea tarifelor reglementate pentru terminarea apelurilor și de o fuziune prin absorbție.

Internetul, atât fix cât și mobil, a contribuit cu 39% la veniturile totale, urmat de telefonia mobilă cu 30%, retransmisia programelor TV cu 15% și telefonia fixă cu 8%.

În ceea ce privește veniturile din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice, cei mai mari trei furnizori erau: Orange (37%), Digi (28%) și Vodafone (24%).

Raportul de date statistice referitor la piața de comunicații electronice din România pentru semestrul I 2024 a fost elaborat de ANCOM, bazându-se pe informațiile raportate de furnizorii care au obligația de a transmite Autorității valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii, conform Deciziei nr. 333/2013.