Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă pentru toți utilizatorii de internet și telefonie. ANCOM a dat vestea: „Am intervenit în forță”
Alertă pentru toți utilizatorii de internet și telefonie. ANCOM a dat vestea: „Am intervenit în forță”

Alertă pentru toți utilizatorii de internet și telefonie. ANCOM a dat vestea: „Am intervenit în forță”

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a tras un puternic semnal de alarmă în ce privește faptul că nu există în prezent un instrument instrument legislativ eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații. Din această cauză, utilizatorii finali ai serviciilor vor avea de suferit deoarece nu vor mai beneficia de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenții în forța, se arată în comunicatul transmis joi de ANCOM.

„Este îngrijorător faptul că, deşi cu eforturi susţinute a fost creat un instrument legislativ eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii, şi anume Legea nr.159/ 2016, privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, ne aflăm astăzi în situaţii critice, în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenţii în forţă. Reiterez faptul că atât autorităţile publice, cât şi operatorii de comunicaţii au la dispoziţie cadrul legal în limitele căruia să acţioneze şi îi îndemn să înţeleagă şi să pună în practică drepturile şi obligaţiile care le revin conform legii. ANCOM va continua să se implice în buna funcţionare a pieţei, vom continua să emitem legislaţia secundară necesară şi să îi informăm pe toţi actorii implicaţi în aplicarea ei”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

În conformitate cu cadrul european de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, furnizarea de reţele de comunicaţii electronice se realizează în mod liber, pe baza regimului de autorizare generală.

În cazurile în care autorităţile publice au dezvoltat, individual sau în parteneriat public – privat, canalizaţii subterane pentru instalarea reţelelor de comunicaţii electronice, migrarea reţelelor de comunicaţii în subteran trebuie să se facă potrivit unui calendar convenit între operatori şi autorităţile locale în baza unui plan de reinstalare, plan care ar trebui avut în vedere în procesul de dezvoltare a reţelei de canalizaţie, permiţând astfel o programare realistă a activităţilor necesare pentru mutarea reţelelor.

În situaţiile în care nu există o alternativă subterană care ar putea fi utilizată de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice, pentru migrarea în subteran a reţelelor instalate aerian, ANCOM şi-a declarat sprijinul, prin instrumentele legale de care dispune, în vederea implicării active a autorităţilor locale în construirea acestor alternative subterane, măsuri prin care s-ar putea atinge atât obiectivele urbanistice ale comunităţii locale, cât şi posibilitatea desfăşurării unor activităţi care ar putea genera venituri la bugetul local.

Activităţile aferente migrării în subteran a unei reţele de comunicaţii electronice instalată aerian nu se realizează prin reutilizarea cablurilor şi echipamentelor existente, menţionează comunicatul, necesitând o bună planificare şi presupunând mai degrabă instalarea unei noi reţele. Acestea includ, pe lângă lucrările de instalaţii pentru care este necesară autorizaţia de construire, proiectarea, atât a infrastructurii fizice (tubulatură, camere de tragere) cât şi a reţelei propriu-zise de comunicaţii electronice (cabluri, echipamente), evaluarea şi achiziţionarea elementelor de infrastructură şi de reţea necesare, transportul şi instalarea lor în teren, efectuarea de teste şi măsurători şi în final punerea în funcţiune a noului segment de reţea subterană, anterior dezafectării reţelei aeriene, cu scopul păstrării continuităţii furnizării serviciului.

„Măsurile de desfiinţare a reţelelor aeriene, cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicaţii către utilizatorii finali, nu pot constitui, în opinia noastră, o abordare sustenabilă, inclusiv în raport cu interesele majore ale comunităţilor locale. Trebuie să ne amintim că accesul facil la comunicaţiile electronice constituie baza tuturor sectoarelor unei economii moderne şi inovatoare, contribuind esenţial la creşterea calităţii serviciilor publice, cu precădere în educaţie, sănătate sau administraţie locală. Noi, la ANCOM, ne-am exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea de a media un dialog între autorităţile locale şi operatori, pentru a găsi soluţiile potrivite pentru ambele părţi, astfel încât impactul trecerii reţelelor de comunicaţii în subteran să fie minim asupra utilizatorilor”, a adăugat preşedintele ANCOM.

”Este deosebit de important ca între aplicarea normelor de urbanism şi promovarea concurenței să existe un anumit echilibru, care să susţină dezvoltarea de noi infrastructuri fizice pentru reţele şi servicii de comunicații electronice şi să asigure în același timp respectarea regulilor de dezvoltare urbană.

ANCOM consideră utilă și absolut necesară colaborarea dintre autoritățile publice locale și furnizorii de rețele de comunicații electronice, în sensul dezvoltării infrastructurilor subterane pe o arie cât mai extinsă pe raza municipiilor și orașelor, precum și a migrării cât mai facile a rețelelor aeriene în canalizații subterane, în vederea îmbunătățirii aspectului urban, a stimulării dezvoltării socio-economice și a creșterii calității vieții cetățenilor” se arată în comunicatul ANCOM. 

În Timişoara dar şi în Bucureşti clienții au suferit întreruperi ale serviciilor fiindcă autoritățile locale au tăiat cablurile de furnizare a serviciilor de internet aeriene, în încercarea de a determina furnizorii să recurgă la rețele subterane.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: