Anchetă la Institutul Cantacuzino. Vaccinul toxic la DNA

Anchetă la Institutul Cantacuzino. Vaccinul toxic la DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat dosarul vaccinului toxic produs în 2014 la Institutul Cantacuzino. Procurorii au stability şi cuantumul pagubelor în acest dosar.

Criza vaccinului toxic produs de Institutul Cantacuzino s-a declanşat îm 2014, când aproximativ 400.000 de doze ale vaccinului antigrripal nu au mai putut fi puse pe piaţă. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a descoperit în produsul biologic o concentrare mare de endotoxine, care depăşea limita impusă de cerinţele europene. 

Concret, depăşirea nivelului endotoxinelor impus la nivelul UE ar fi putut să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat ulterior că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs în România avea peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform, potrivit Mediafax.

Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleaşi rezultate. În aceste condiţii, ANM a transmis o adresă oficială Institutului Cantacuzino şi, totodată, i-a informat pe ministrul Sănătăţii de la vremea respectivă, Eugen Nicolăescu, şi pe premierul de atunci, Victor Ponta, că vaccinul antigripal produs în ţară nu este conform şi nu poate fi pus pe piaţă, transmite Realitatea.