Anchetă în Japonia în urma morții lui Shinzo Abe, după ce s-a descoperit că acesta a avut legături cu o sectă religioasă
- Iulia Moraru
- 17 octombrie 2022, 15:58
Japonia a deschis o anchetă ce are în centrul său Biserica Unificării, după ce asasinarea premierului Shinzo Abe a scos la iveală că acesta avea legături cu acest grup religios, cunoscut și ca secta religioasă Moon. Mai mult, ar fi implicați și parlamentari ai partidului de guvernământ.
Ancheta privitoare la secta religioasă Moon a fost ordonată, luni, de către prim-ministrul japonez Fumio Kishida. Popularitatea lui în rândul populației a scăzut semnificativ din cauza faptului că partidul din care face parte nu a dezvăluit legăturile pe care le are cu biserica.
Asasinarea lui Shinzo Abe, legată de secta religioasă
Autorul asasinatului lui Shinzo Abe, Tetsuya Yamagami, a menționat că mama sa a dus familia la ruină din cauza donațiilor semnificative pe care le făcea către secta Moon și care ar fi fost intens promovată de fostul premier. Aceasta ar fi fost cauza ce a dus la asasinat.
Shinzo Abe a negat însă orice legătură cu o astfel de grupare, deși foști membri au acuzat secta că le impune donații adepților săi.
Kishida l-a instruit pe ministrul culturii să pregătească o investigație asupra bisericii în conformitate cu Legea corporațiilor religioase.
„Vreau să rezolv problemele legate de biserică”, a spus Kishida parlamentului.
El și-a cerut scuze numeroaselor victime ale sectei Moon, menționând că aceasta a dus mulți dintre adepții săi în pragul sărăciei.
Biserica a construit legături cu politicienii din Japonia pentru a atrage adepți și a câștiga legitimitate, potrivit lui Hiroshi Yamaguchi, un avocat care a lucrat la cazuri împotriva ei. La rândul lor, politicienii au avut acces la membrii bisericii pentru ajutor în campanii, a spus el.
Secta Moon a dus mii de victime în pragul sărăciei
„Guvernul va clarifica situația, va oferi măsuri de ajutorare victimelor și va lua măsuri pentru a preveni repetarea unei situații similare”, a susținut Kishida.
Prim-ministrul a mai anunțat că a primit 1.700 de cereri de ajutor, situații provocate de biserică. În acest sens, el a promis că va extinde spijinul pentru victime.
Mai mult, dacă se va constata că Biserica Unificării a avut un impact negativ, ea va putea fi dizolvată.
De-a lungul anilor, criticii au pus la îndoială guvernarea și finanțele sale, scoțând în evidență modul în care își îndoctrinează adepții, numiți adesea „Moonies”, potrivit Reuters.