Anchetă în British Medical Journal: Cum ne omoară grăsimile

Anchetă în British Medical Journal: Cum ne omoară grăsimile

Grăsimea artificială este utilizată pentru îmbunătățirea gustului, texturii și termenului de valabilitate ale produselor alimentare procesate, deși grăsimile „trans” există de asemenea în mod natural în lapte, cum ar fi laptele integral, și în unele tipuri de carne.

Noi cercetări sugerează că interzicerea grăsimilor din alimentele procesate ar putea salva mii de vieți în Marea Britanie în fiecare an.

Experții au publicat un articol în revista British Medical Journal (BMJ) în care susțin că circa 7.200 de decese de boli de inima ar putea fi prevenite în Anglia în următorii cinci ani, în cazul în care grăsimile artificiale ar fi interzise. Însă alți experți pun sub semnul întrebării această cifră, menționează huffingtonpost.co.uk.

Sfaturi pentru consumatori

În momentul de față, nu există nici o obligație legală de eliminare a grăsimilor „trans” din alimente. Unii producători au promis că vor depune eforturi pentru eliminarea grăsimilor „trans” printr-un acord cu guvernul. De asemenea, există cerințe legale pentru fabricanții de produse alimentare de etichetare a grăsimilor „trans”. Consumatorii sunt sfătuiți să verifice listele de ingrediente pentru grăsimile hidrogenate sau uleiurile vegetale hidrogenate.

Experții din spatele studiului, inclusiv cei de la Oxford University și de la departamentul de sănătate publică de la Liverpool University au declarat că angajamentele voluntare din partea industriei producătoare nu au mers suficient de departe și este timpul pentru „măsuri decisive”.

Ei susțin că o interzicere totală a acizilor grași „trans” din produsele alimentare prelucrate ar putea preveni sau amâna circa 7.200 de decese cauzate de boli coronariene între anii 2015-2020. Politicile de a îmbunătățire a etichetării sau pur și simplu eliminarea acizilor grași „trans” de la restaurante și fast-food-uri ar putea reduce cu 1.800 până la 3.500 numărul deceselor cauzate de boala coronariană.