Evenimentul Zilei > International > Anchetă de amploare, după ce zeci de tinere din Spania au fost înțepate cu ace de seringă în timp ce se aflau la petreceri
Anchetă de amploare, după ce zeci de tinere din Spania au fost înțepate cu ace de seringă în timp ce se aflau la petreceri

Anchetă de amploare, după ce zeci de tinere din Spania au fost înțepate cu ace de seringă în timp ce se aflau la petreceri

Autoritățile din Spania au deschis o anchetă de proporții după ce au fost raportate zeci de plângeri venite din partea unor tinere care susțin că au fost înțepate cu ace de seringă în timpul unor petreceri.

În prezent, 60 de astfel de cazuri au fost raportate. Societatea spaniolă este alarmată și autoritățile iau măsuri drastice pentru a depista toate cazurile acestor tinere femei.

Tinerele acuză că au fost înțepate în timp ce erau la petreceri. Ele au mai afirmat faptul că au ieșit seara să se distreze și au observat apoi mici înțepături în brațe și picioare. Ulterior, au început să se simtă amețite și somnolente, potrivit Antena 3.

Potrivit autorităților, într-unul dintre cazuri s-au depistat substanțe toxice. Poliția spaniolă a găsit dovezi de droguri la o victimă, o fată de 13 ani din orașul Gijón, din nordul orașului, care avea în sistem extazul drogurilor de petrecere.

Cazuri de înțepături de ace și în alte țări

Până în prezent, poliția spaniolă nu a confirmat niciun caz de agresiune sexuală sau tâlhărie, care să fie legat de înțepăturile de seringă. Poliția a spus că 23 dintre atacurile cu ace raportate recent au avut loc în regiunea Catalonia din nord-estul Spaniei, care se învecinează cu Franța.

Cazurile de înțepături cu ace de seringă în cluburile de noapte și evenimentele muzicale au derutat și autoritățile din Franța, Marea Britanie, Belgia și Țările de Jos. Poliția franceză a strâns peste 400 de rapoarte în ultimele luni și a spus că motivul atacurilor nu este clar. În plus, în multe dintre cazuri nu este clar nici dacă tinerelor le-ar fi fost injectată vreo substanță.

Ministrul spaniol al Justiției, Pilar Llop, a menționat într-un interviu că a fi înțepat cu un ac de seringă „este un act grav de violență împotriva femeilor” și le-a îndemnat pe toate cele care se află în astfel de situații să meargă la poliție.

În acest context, autoritățile sanitare spaniole au declarat că își actualizează protocoalele pentru a îmbunătăți capacitatea de a detecta orice substanțe care ar fi posibil să fie injectate victimelor.

Protocoalele de screening toxicologic cer analize de sânge sau urină în decurs de 12 ore de la un atacul suspect, a mai precizat ministrul spaniol al justiției, potrivit cbsnews.