Ancheta crimelor din Caracal, în impas. De ce se reiau testele ADN
- Petrisor Cana
- 21 august 2019, 14:01
Pe zi ce trece, anchetatorii se lovesc de tot mai multe piedici în elucidarea crimelor de la Caracal. Un semnal în acest sens l-a dat INML „Mina Minovici” care a transmis că rapoartele transmise DIICOT „sunt preliminare întrucât rezultatele obținute sunt parțiale”, că se desfășoară un proces de reeșantionare și de reluare a analizelor ADN iar „cercetările medico-legale care se intreprind în astfel de cazuri sunt complexe și necesită timp”. Despre rezltatele transmise de INML către DIICOT, un celebru medic legist, dr. Gheorghe Alexandrescu, a explicat, pentru EVZ, cu ce probleme se confruntă specialiștii și de ce sunt doar „analize de etapă și nu pot fi, în actuala fază a anchetei, o certitudine”.
Rapoartele de expertiză întocmite și comunicate de INML organelor de urmărire penală, în speță DIICOT, până la momentul actual „sunt preliminare întrucât rezultatele obținute sunt parțiale”. Pentru obținerea unor date medico-legale complete, transmite INML, „se continuă cu celeritate activitățile specific de expertiză medico-legală și activități specifice de laborator antropologice și genetice”. „În acest sens se continuă efectuarea testelor și procedurilor fizico-chimice antropologice asupra fragmentelor osoase. Totodată, pentru a completa datele medico-legale în interesul justiției, se desfășoară un proces de reeșantionare și de reluare a analizelor ADN, proces care va continua, chiar dacă materialul osos avut la dispoziție este în stare avansată de degradare”, se arată în nota semnată de directorul general al INML, prof,univ.dr. George Cristian Curcă.
În context, DIICOT anunțase, anterior, că, între 15 și 19 august, procurorii și polițiștii au continuat percheziția în curtea lui Gheorghe Dincă, au fost scanate și excavate zonele delimitate, au fost audiați martori și a fost dispusă expertizarea unor noi mijloace de probă de către Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” și Institutul Național de Criminalistică din cadrul IGPR.
Indicii cu multe semne de întrebare
Printre probele trimise pentru a fi expertizare care ridică multe semne de întrebare se numără un cercel cu un ornament negru și o poşetă de culoare albastră, găsite în mașina lui Gheorghe Dincă pe care părinții celor două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, nu le recunosc. De altfel, nici până acum nu a fost găsit rucsacul pe care Luiza îl avea la ea în ziua dispariţiei. De asemenea, incertitudinea din spatele analizelor genetice, care nu au putut stabili ADN-ul, pentru că oasele din pădure erau prea arse, conturează și mai mult ideea celei de-a treia vicime a lui Gheorghe Dincă. Anchetatorii au luat în calcul această ipoteză încă de la începutul cercetărilor, iar criminaliştii susțin că mecanicul din Caracal are profilul unui criminal în serie şi este puţin probabil ca el să fi început să comită aceste fapte la 60 de ani.
Testele de până acum nu sunt o certitudine
Despre rezltatele transmise de INML către DIICOT, un celebru medic legist, dr. Gheorghe Alexandrescu, avand la activ mii de autopsii, a explicat, pentru EVZ, că sunt doar „analize de etapă și nu pot fi, în actuala fază a anchetei, o certitudine”.
Mai exact, medicul legist a precizat că trebuie analizate toate rămășițele și probele, atât din curtea lui Dincă, cât și din pădurea în care au fost găsite rămășițele umane, nu doar un anumit os. De aceea analizele ADN vor fi reluate pentru a fi examinate și probele neexpertizate. „Trebuie stabilită, mai întâi, vechimea oaselor. Apoi, probele sunt aduse în funcție de cum sunt găsite, puse în cutii, numerotate cu indicii de la locul în care au fost găsite. După aceea, se ia la analizat piesă cu piesă, os cu os, se supun unor analize fizico- chimice. Este o muncă titanică și de lungă durată iar un raport poate fi întocmit la finalizarea tuturor acestor expertize”, a explicat dr. Gheorghe Alexandrescu. Medicul legist a adăugat că și în cazul celor 21 de dinți trebuie stabilit dacă aparțin aceleiași persoane. „Pot fi 21 de dinți de la 21 de victime, de exemplu”, a punctat specialistul.