Analiză EVZ. Ciocnirile dintre liderii PNL și USR s-au transformat în amenințări și pot duce la ruperea coaliției

Analiză EVZ. Ciocnirile dintre liderii PNL și USR s-au transformat în amenințări și pot duce la ruperea coaliției

Premierul poate să demită orice ministru, indiferent de partidul care l-a pus în funcție au precizat pe aceeași voce Florin Cîțu și Ludovic Orban. Dan Barna a amenințat cu ruperea coaliției dacă premierul liberal și-ar permite să demită un ministru al USR-PLUS.

Ciocnirile dintre liderii PNL și USR. Orgolii și tensiuni vechi ținute sub preș

A ieșit astfel la suprafață o tensiune mai veche care frământa Guvernul și pe liderii coaliției. Și care a dus în ultimele două luni la discuții încinse între premier și unii miniștri progresiști. Cine poate demite un ministru? Președintele PNL, Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu au precizat sec, ieri, că atributul de a demite orice ministru aparține, prin Constituție, premierului.

Orban și Cîțu versus Barna

Apelul celor doi liberali la Constituție a fost provocat de liderul USR, vicepremierul Dan Barna care a declarat că atributul de a decide dacă un ministru poate fi revocat nu aparține premierului, ci șefilor partidelor care l-au numit pe respectivul ministru în funcție. Practic, premierul a fost transformat de Dan Barna, în secretară a liderilor politici ai coaliției.

Premierul PNL: Eu demit miniștrii. Ciocnirile dintre liderii PNL și USR

Ce a spus aseară premierul Florin Cîțu: ”Eu respect Constituția și în Constituție se spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul sunt discuții politice, ce se întâmplă în spate este altceva. Atributul remanierii și în momentul în care se ia o decizie, este decizia premierului, el are ultima decizie. În rest, discuții putem să avem și vom avea discuții tot timpul. Eu vorbesc doar despre Constituție și despre atribuțiile fiecărei persoane din Guvernul României”

Șeful PNL: demiterea ministrului se face la propunerea premierului

Cum a reacționat președintele PNL, Ludovic Orban: „Dacă vă interesează subiectul, citiți Constituția. Știți foarte bine care este procedura. Procedura spune că mandatul unui ministru încetează prin demisie, prin deces sau prin demitere. Demiterea se face la propunerea premierului, prin decizia președintelui. Noi ne dorim ca toți miniștrii să aibă performanță și să nu fie necesară remanierea niciunui ministru”.

Barna de la USR: demiterea unui ministru duce la căderea Guvernului

Dan Barna, președintele USR și vicepremier în Cabinetul Cîțu are însă o cu totul altă înțelegere a legii fundamentale. Respectiv, șeful de partid bate Constituția. ”Fiecare partid din coaliție își evaluează propriii miniștri. Premierul, în ședința de Guvern, poate să exprime puncte de vedere legate de Cabinet în ansamblu și de fiecare minister în parte.”

“Premierul poate să remanieze un ministru din partid, dar asta presupune remanierea întregii coaliții. Nu există varianta în care premierul ia cu mâna un ministru de la noi fără acordul nostru. Nu există nici varianta ca eu, unul dintre liderii Coaliției, să facă acest lucru cu un ministru PNL. Restul sunt speculații, glume”, a comentat Dan Barna la Digi 24.

Tensiunile din Guvern au o vechime de peste două luni de zile. Ciocnirile dintre liderii PNL și USR

Practic, șeful USR a amenințat cu ruperea coaliției de guvernare dacă premierul PNL Florin Cîțu ar îndrăzni să demită un ministru progresist.

Conflictele dintre miniștrii USR-PLUS cu premierul și cu miniștrii PNL au deja o mică vechime. De două luni. Ludovic Orban a încercat să le mascheze pentru a nu se crea pe spațiul public imaginea unei coaliții guvernamentale dominată de dihotomie. Președintele Klaus Iohannis a cerut liderilor coaliției o guvernare coerentă și eficientă, fără scandaluri interne, iar Ludovic Orban nu a ieșit din agenda impusă de șeful statului.

Progresiștii către premier: Dacă mă dai afară, pleci cu mine

Ușor de dorit, greu de făcut. De câte ori premierul Cîțu a atenționat un ministru de la USR-PLUS, răspunsul primit de la progresiști a fost sfidător: “Dacă mă dai afară, pleci cu mine. Se rupe și guvernul, și coaliția” după cum ne-au relatat surse politice.

Năsui de la USR se contrează cu Popescu de la PNL.

Diferendele dintre miniștrii liberali și cei progresiști au fost publice. Claudiu Năsui, ministrul USR al Economiei este preocupat doar de criticarea tuturor măsurilor luate de ministrul anterior, liberalul Virgil Popescu. Cei doi se confruntă și astăzi asupra atribuțiilor pe care le au. Popescu spune că el gestionează, în calitate de ministru al Energiei, domeniile privind gazele și energia. Năsui nu recunoaște această departajare și declară că el are atribuții pe aceste zone economice.

Vlad Voiculescu vrea să închidă Bucureștiul din motive de Covid. Ciocnirile dintre liderii PNL și USR.

Vlad Voiculescu, ministrul PLUS al Sănătății, a intrat repetat în atribuțiile care țin de premier sau de Secretariatul General al Guvernului. Inclusiv miercuri, când s-a auzit că Voiculescu dorește să schimbe modul de calcul privind determinarea ratei de infectare cu covid. Respectiv scăderea ei de la 3 cazuri la mia de locuitori așa cum a fost stabilită de șeful statului și de Guvernul Orban și cum este în prezent, la o rată mai mică.

Nu este prima dată când încearcă această modificare a modului de calcul. În luna ianuarie a fost public pus la punct de premier. Practic, prin modificarea metodei de calcul intenționată de el, Vlad Voiculescu vrea să închidă din nou Bucureștiul. Și toată țara.

Cristian Ghinea vrea prioritar ONG-uri, în defavoarea mediului de afaceri

Cristian Ghinea, ministrul USR al Proiectelor Europene, prietenul lui Dan Barna, a blocat două luni Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,4 de miliarde de euro, bani europeni. A anunțat abia marți că acesta este deschis pentru cei interesați să depună proiecte. Acțiunile lui au fost criticare repetat de mediul de afaceri care l-a acuzat că nu este interesat să permită firmelor să acceseze fonduri europene decât în măsură foarte mică.

Interesul recunoscut public de Ghinea este pentru accederea cât mai mare a ONG-urilor la PNRR. Cristian Ghinea este un ong-ist progresist notoriu.

Bugetul a întârziat două săptămâni din cauza neînțelegerilor dintre progresiști și premier

Proiectul de buget pe anul 2021 a fost întârziat cu aproape două săptămâni din cauza nemulțumirilor prioritar ale miniștrilor progresiști care s-au plâns că vor mai mulți bani.

Sunt doar câteva exemple care l-au făcut pe șeful statului să cheme în mod repetat la Cotroceni, la discuții, atât miniștrii progresiști cât și pe liderii coaliției de guvernare. Tensiunile păreau că s-au temporizat după vizitele dese la Cotroceni și că fiecare își vede de treabă. Declarația făcută de Dan Barna prin care rolul premierului este redus la nivelul unui contabil a demonstrat că lucrul în echipă este greu de acceptat de toți liderii coaliției de guvernare.

CITIȚI ȘI: Exclusiv. Cine este femeia care l-a ajutat pe Dan Barna să-și recupereze ochelarii căzuți

Exclusiv. Dezvăluiri din spatele ușilor închise. Orban, Barna, Cioloș, Hunor ori sprijină reforma lui Cîțu, ori mor împreună

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News