La finalul celor 30 de zile, cât durează starea de alertă, instituită de președintele României, la data de 15 mai 2020, ANAF va relua procedura recuperărilor ”în forță” a creanțelor datorate Statului.

Începând cu data de 14 iunie 2020, sistemul informatic e-Popriri va fi funcțional, și va genera blocarea automată a conturilor celor care au uitat să își achite datoriile față de stat, dar și deblocarea acestora, imediat, dacă sumele de bani datorate au fost achitate. Prin acest sistem, ANAF nu va mai bloca mai multe conturi ale datornicului și nu va recupera de mai multe ori suma datorată, așa cum s-a întâmplat până în prezent.

„Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau se vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1.665/2020 (ordinul care reglementează sistemul e-Popriri – n. red.). Ținând cont de cele de mai sus, menționăm că implementarea sistemului informatic e-Popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență”, a transmis ANAF, către avocatnet.ro.

La intrarea în starea de urgență, Ministerul de Finanțe a dispus suspendarea înființărilor de popriri bancare în cazul persoanelor fizice sau juridice care au datorii față de stat. La momentul respectiv, Ministerul de Finanțe a decis că această decizie va fi valabilă pe durata stării de urgență și încă 30 de zile după această perioadă.