ANAF inventează noi metode de a stoarce banii de la oameni. Pentru Fisc nu există secret bancar

ANAF inventează noi metode de a stoarce banii de la oameni. Pentru Fisc nu există secret bancar Sursa: Arhiva EVZ

ANAF pregătește o nouă măsură, prin care vrea să oblige băncile din România să comunice, zilnic, sumele exacte existente în conturile persoanelor cu popriri. Și, cum băncile vor avea cheltuieli suplimentare din această cauză, tot românii de rând vor deconta noile cerințe ale Fiscului.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pregătește noi măsuri în cazul românilor care au popriri. Aceștia vor să introducă obligativitatea instituțiilor de credit de a-i transmite zilnic sumele existente în conturile bancare, care pot fi plătite în procedurile de executare silită. În prezent, doar o singură bancă din România a semnat convenția-cadru pentru schimb de informații cu ANAF.

Informațiile legate de sumele aflate în conturile românilor cu popriri ar putea ajuta aplicația e-Popriri a ANAF să nu încaseze în același timp, din mai multe locuri. Aplicația a fost dezvoltată în 2021, permițând noi funcționalități, printre care:

  • comunicarea zilnică a sumei rămasă de recuperat din poprirea înființată, ori de câte ori se sting obligații fiscale în evidența debitorilor, astfel încât suma virată de instituțiile de credit să fie în limita obligațiilor fiscale rămase nestinse;
  • indisponibilizare a sumelor din conturile bancare în limita sumelor ce pot fi plătite existente în conturile bancare, mecanism care se aplică doar de către instituțiile de credit care au încheiat cu ANAF Convenția-cadru de aderare a instituțiilor de credit la mecanismul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor de executare silită, potrivit profit.ro.

ANAF va publica o nouă „listă a rușinii”

În această lună, Agenția Fiscală va publica lista cu datornicii care nu și-au plătit obligațiile fiscale în primul trimestru din 2023. „Lista rușinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații. În listă vor fi incluse firmele care nu și-au plătit obligațiile fiscale.

Ne puteți urmări și pe Google News

ANAF va publica numele firmelor care nu și-au plătit obligațiile în perioada ianuarie - martie 2023, a căror valoare depășește suma de 100.000 de lei. Sunt publicate obligațiile fiscale restante totale care depășesc următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori.

ANAF va efectua modificări „în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.