TIMPUL A EXPIRAT. Toți cei care încasează VENITURI trebuie să meargă la ANAF. Ce declarații trebuie SEMNATE URGENT

TIMPUL A EXPIRAT. Toți cei care încasează VENITURI trebuie să meargă la ANAF. Ce declarații trebuie SEMNATE URGENT

Persoanele fizice autorizate (PFA) și cei care obțin venituri din dividende, chirii sau activități independente trebuie să depună declarația unică de venit, pentru plata impozitului și a contribuțiilor sociale până lunea viitoare, 16 iulie 2018, potrivit calendarului obligațiilor fiscale publicat de ANAF.

Potrivit Calendarului obligațiilor fiscale 2018, declarația unică se depune la ANAF de către:

– persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii;

– persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Declarația se depune de către persoanele fizice pentru

– declararea veniturilor realizate din România sau/și din străinătate în anul 2017; – declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2018; – declararea venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

În urma acestor cerințe însă, românii sunt puși în dificultate, site-ul oficial ANAF fiind blocat sau funcționând cu mare dificultate

”Ca de obicei, cu doar câteva zile înaintea datei limită pentru depunerea declarației unice, site-ul ANAF funcționează cu mare greutate, contribuabilii acuzând încercările repetate, fără succes, de completare și depunere online.

Ne-am obișnuit să știm că sistemele informatice ale ANAF sau ale Casei de Asigurări de Sănătate mai mereu nu sunt funcționale sau înregistrează blocaje, mai ales când traficul crește, chiar dacă statul român a cheltuit sume uriașe pentru infrastructura IT și a onorat contracte astronomice pentru achiziția de software. Acest lucru denotă o mare lipsă de respect față de contribuabilii români, persoane active cu venituri obținute din diferite activități profesionale, care ajung la o stare de lehamite lesne de înțeles.

În țara în care industria IT are o pondere tot mai mai mare în PIB, în care viteza conexiunilor de Internet ne plasează într-un top 10 mondial, ne confruntăm cu sisteme informatice ale autorităților publice care funcționează lamentabil

 

Cauzele sunt multiple, dar două se condiționează reciproc: o așa-zisă lipsă de interes a decidenților politici de la guvernare, care permite hoția la drumul mare din banul public. Dovada o reprezintă faptul că infracțiunile care au provocat printre cele mai mari daune la bugetul de stat au fost din domeniul IT, prin lucrările de mântuială executate de firmele care au câștigat contracte cu statul român.

Iată de ce, în contextul în care coaliția PSD-ALDE încearcă din răsputeri să dezincrimineze faptele de corupție și să treacă procurorii sub control politic, discuțiile despre risipa inimaginabilă de bani de la buget pe bunuri și servicii de cea mai proastă calitate este mai actuală decât oricând!”, a declarat într-un comunicat emis newsteam.ro deputatul PNL , Dumitru Oprea.