Evenimentul Zilei > Economie > ANAF, decizie de ultimă ora! Fără popriri pentru datorii mici
ANAF, decizie de ultimă ora! Fără popriri pentru datorii mici

ANAF, decizie de ultimă ora! Fără popriri pentru datorii mici

Fiscul nu va mai pune popriri pe conturile persoanelor fizice care au datorii sub 2.000 de lei. Ordinul preşedintelui ANAF privind modificarea plafoanelor a fost publicat marţi în Monitorul Oficial.

În cazul celor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei.

Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent.

Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 milioane lei.

În cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent.

Aceştia înregistrează obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 milioane lei”.

Fiscul susţine că, prin creşterea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante pentru care nu se înfiinţează de îndată poprirea bancară se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilităţile băneşti pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului.