După instituirea stării de urgență, termenul de depunere a declarației unice a fost prelungit până la data de 30 iunie 2020. Pentru cei care depășesc acest termen se vor aplica amenzi.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis un ordin care care fost publicat în Monitorul Oficial, și care aduce unele modificări în cazul declarației unice. Cei care au depus această declarație până acum, sunt sfătuiți să completeze o nouă declarație și să bifeze căsuța prin care se rectifică formularul unic, în sensul primirii unei bonificații pentru plata integrală a datoriilor, până la data de 30 iunie 2020.

Prin același ordin, ANAF a decis să acorde bonificații celor care plătesc anticipat toate sumele datorate bugetului de stat. Asftfel, se acordă ”o bonificație de 5%, dacă toate obligațiile fiscale de platã datorate pentru veniturile pe 2019 se sting prin platã sau compensare, integral, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv”.

De asemenea, ANAF va oferi o bonificație de cinci la sută din suma datorată și celor care vor depune declarația unică, până la data de 30 iunie 2020, prin sistemul online. Această bonificație nu va fi acordată, decât acelor persoane care depun declarația online, dar își și achită sumele fixate pentru plată până la data de 30 iunie 2020.

Revenind la ordinul ANAF 1107/2020, mai trebuie spus că cei care au depus deja declarațiile unice pot rectifica anumite informații. „Contribuabilii care au depus Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la capitolul l, se prevede că datele privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor prevăzute la alin. (1), pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea condițiilor”, potrivit ordonanței 69.

De asemenea, cei care vor avea sume de plătit trebuie să cunoască faptul că își vor putea primi banii doar dacă vor depune cerere la ANAF, în acest sens. Instituția nu face din oficiu acest lucru. La acest capitol mai trebuie spus că ANAF va accepta și compensare asumelor, care sunt operate de drept în sistemele informatice, fie sunt operate la cererea persoanei interesate.

Declarația unică trebuie depusă de toate persoanele fizice care au realizat, în anul 2019, venituri extrasalariale supuse impozitului pe venit prin declarare la autoritatea fiscală.