Ana Aslan - savantul român care a descoperit izvorul tinereții veșnice

Ana Aslan - savantul român care a descoperit izvorul tinereții veșnice

Ana Aslan - savantul român care a descoperit izvorul tinereții veșnice. Cum a reușit un medic de geniu din România să descopere secretul încetinirii îmbătrânirii

Ana Aslan - savantul român care a descoperit izvorul tinereții veșnice. Cum a reușit un medic de geniu din România să descopere secretul încetinirii îmbătrânirii.

Unul din miturile fundamentale existente încă din Antichitate, a fost acela al tinereții veșnice. Dacă viața veșnică nu era posibilă oamenii, începând de la Hippokrates au încercat să prelungească viața activă. România deține primatul și în acest domeniu, al studiilor despre întârzierea îmbătrânirii, prin Ana Aslan. Viitorul medic Ana Aslan s-a născut la Brăila, în data de  1 ianuarie 1897. Familia sa era una de intelectuali, așa că Ana Aslan a putut să studieze la Colegiul Romașcanu din Brăila. Fiind cel mai mic dintre copii, a fost grav afectată de decesul tatălui său,  care a plecat în lumea de dincolo când Ana împlinise doar 13 ani.

Ana Aslan  - alegerea studiului Medicinei  - ca urmare a durerii provocate de moartea prematură a tatălui ei

În 1915, după ce  mama se mută alături de Ana și frații ei  în București, Ana Aslan a absolvit Școala Centrală din București. După ce și-a încercat abilitățile de pilot, efectuând zboruri cu un avion ușor, Ana Aslan s-a decis să urmeze Medicina, înfruntând opoziția familiei.

Între 1916 și 1919, s-a aflat la Iași, unde a îngrijit răniții, fiind deja preocupată de substanțele care puteau ameliora durerile. Ea a conștientizat că ameliorarea durerii era în conexiune directă cu încetinirea procesului de îmbătrânire, care cauza și acesta dureri.

Între 1919-1922 face echipă cu marele neurochirurg Gheorghe Marinescu. A absolvit Medicina și a fost numită preparator la Clinica II București, iar profesorul Daniel Danielopolu o coordonează la teza sa de doctorat.

Ana Aslan - între medic de front și tentația cercetării medicale. Brevetarea Gerovitalului

A activat în mai multe clinici la București și Timișoara, până în 1949, când a devenit șefa Secției Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București.  La Timișoara, are ocazia să se ocupe de un pacient tânăr, un student țintuit la pat din cauza artrozei. A observat că acesta suporta mai ușor durerile și putea face unele mișcări după ce i se administra procaină. Ana Aslan a reluat vechile sale idei despre calmarea durerilor și de întârziere a îmbătrânirii, decizând să facă o cercetare farmaceutică, asupra efectelor procainei.

S-a aflat cât poate trăi un om. Care este vârsta şi ce de ce nu putem trăi mai mult în ciuda progreselor medicale

Sursa: Arhiva EVZ

A solicitat permisiunea să lucreze la un azil de bătrâni unde a continuat cercetările, pe care le-a comunicat Academiei Române. Astfel, în 1952, a reușit crearea Vitaminei H3, în fapt Gerovitalul, pe care îl va breveta în 30 de țări.

Fondarea nstitutului de Gerontologie și Geriatrie din București

Ea a pus bazele Institutului de Gerontologie și Geriatrie din București, pe care l-a condus tot restul vieții, din 1958 și până în 1988,  experimentând tratamente de întinerire. În 1974, a devenit membră a Academiei Române.

Mari actori, mari politicieni ai lumii, deopotrivă bărbați și femei au fost tratați în aces Institut, care a devenit o adevărată uzină producătoare de valută pentru puterea comunistă din România. Ana Aslan, secondată de farmacista Elena Polovrăgeanu a reușit  să prepare Aslavital, primul produs din lume exclusiv dedicat ramurii Geriatrie.

Autoare a numeroase comunicări științifice, participantă la majoritatea congreselor mondiale dedicate Geriatriei, Ana Aslan a intrat în conflict cu puterea comunistă, deoarece, cu de la sine putere, a decis amenajarea la Institut a unei secții care să îngrijească bătrâni nevoiași, mulți considerați ”dușmani ai poporului”. Gloria Anei Aslan nu era agreată de către Elena Ceaușescu, aceasta bucurându-se de roadele muncii Anei Aslan dar dorind să lase gloria cercetării doar pentru sine. De aceea Ana Aslan, în ultimii ani ai vieții a fost târâtă într-un proces politic de așa zisă recuperare a banilor statului cheltuiți de ea cu îngrijirea bătrânilor. A fost în cele din urmă achitată. Toți colaboratorii săi și-o amintesc drept o doamnă erudită, elegant îmbrăcată, cu un program strict de lucru, odihnă, cu o modalitate de hrănire organizată riguros și științific.

Ana Aslan a decedat la 22 mai 1988, fiind înmormântată la Cimitirul Bellu din București, fapt pe care presa de stat s-a străduit să îl treacă sub tăcere.

Sursa foto: Captură youtube