Chiriașii fără contract, cu polițiștii la ușă. Val de controale

Chiriașii fără contract, cu polițiștii la ușă. Val de controale Sursa: Antonio Guillem | Dreamstime.com

Polițiștii locali au început o serie de ample controale pentru a identifica chiriașii care nu au încheiat contracte de închiriere și pentru a-i avertiza cu privire la această situație.

Polițiștii efectuează verificări și legitimează chiriașii fără contract. Ei îi îndeamnă să respecte legea și să încheie un contract în cel mai scurt timp.

Este important de menționat că vor fi efectuate ulterior și alte inspecții. Astfel, în cazul nerespectării legilor, vor fi aplicate sancțiuni corespunzătoare.

Chiriașii fără contract din București, luați în vizor de autorități

Românii care s-au trezit la ușă cu poliția au povestit că li s-a solicitat să încheie un contract de comodat sau de închiriere, să obțină o viza de flotant și să asigure că adresa de domiciliu se potrivește cu cea din cartea de identitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contractul de comodat nu trebuie să fie declarat, ci trebuie prezentat doar în cazul unei verificări. În schimb, contractul de închiriere trebuie înregistrat la ANAF.

Ciucu vrea în Poliția Locală oameni care știu să scrie şi să citească. 100 de polițiști vor fi demiși: „Cum să înțeleagă legea?”

Poliția locală. Sursa: Arhiva EvZ

Potrivit legii în vigoare, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin sunt obligate în termen de 15 zile să își anunțe mutația. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.

Riscurile la care se expun proprietarii dacă nu încheie contract

Adesea, proprietarii aleg să nu încheie un contract în formă scrisă cu intenția de a evita plata impozitelor pentru veniturile obținute din chirie. Cu toate acestea, trebuie să fie conștienți de riscurile la care se expun și să le ia în considerare.

Absența unui contract scris poate duce la incapacitatea proprietarului de a demonstra obligațiile asumate de chiriaș. Și, ca urmare, la imposibilitatea de a susține eventuale pretenții împotriva acestuia, potrivit avocatului  Doru Neamțu.

Există o serie de probleme pe care proprietarul le poate întâmpina în absența unui contract de închiriere în formă scrisă, inclusiv:

  1. refuzul de a plăti chiria sau plata unei chirii mai mici decât cea convenită.
  2. imposibilitatea de a controla modul în care este folosit imobilul.
  3. imposibilitatea de a controla durata contractului.
  4. imposibilitatea de a impune penalități de întârziere pentru neplata chiriei.
  5. lipsa unui proces verbal de predare-primire a imobilului, ceea ce poate permite chiriașului să conteste orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia.