Evenimentul Zilei > Sport > Amintirile lui Maradona. Diego a fost terorizat de un român. „Mi-a rupt glezna”
Amintirile lui Maradona. Diego a fost terorizat de un român. „Mi-a rupt glezna”

Amintirile lui Maradona. Diego a fost terorizat de un român. „Mi-a rupt glezna”

După 30 de ani, Maradona și-a amintit de un meci disputat contra României.

Diego Armando Maradona (59 de ani) a evocat pe pagina de Facebook un meci celebru disputat de Argentina, contra României, în faza grupelor Campionatului Mondial din 1990. Confruntarea s-a jucat la data de 18 iunie, s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, și ambele naționale s-au calificat în optimile de finală. „Pumele” au deschis scorul prin Monzon (62), „tricolorii” au egalat datorită lui Gabi Balint în minutul 68.

La acel meci, selecționerul Emeric Ienei l-a desemnat pe Iosif Rotariu să facă marcaj „om la om” la Maradona. Argentinianul nu l-a uitat pe fostul mijlocaș român.

„La sfârşitul primei reprize, numărul 5 din echipa României mi-a rupt glezna stângă, mi-a deschis-o cu o lovitură. În repriza a doua am jucat cu infiltraţii şi nu am putut face mare lucru. Nu aş fi ieşit însă nici în ruptul capului. Îmi amintesc că înaintea meciului Moncho Monzon mi-a spus că vrea să dea gol, iar eu i-am răspuns ca la cornere să atace prima bară, fiindcă acolo voi executa.

Şi, slavă Domnului, Moncho a fost acolo unde i-am spus. Din păcate însă, n-am putut să ţinem de rezultat şi ne-au egalat imediat. Am terminat meciul morţi de oboseală şi foarte supăraţi, fiindcă urma să jucăm cu Brazilia, nimic mai puţin”, a scris Maradona.

Fostul mare număr 10 și-a amintit, de asemenea, că în naționala României jucau fotbaliști extraordinari. „Acum 30 de ani, împotriva României, a trebuit să obţinem calificarea în faza următoare. Aveau jucători foarte buni, ca Hagi, Lăcătuş, Popescu. Eu aveam un cartonaş galben, iar dacă mai luam unul aş fi fost suspendat pentru următoarea partidă. A fost un meci de mare luptă, foarte fizic, şi cu puţin fotbal.”

La acea vreme, Argentina era campioană mondială en-titre. Selecționata lui Carlos Bilardo a ajuns în finala turneului din 1990 și a fost învinsă de R.F.G, scor 0-1. România s-a oprit în „optimi”, după ce a pierdut cu Irlanda, la loviturile de departajare, scor 4-5.