Americanii şi ruşii au lăsat-o moale cu scutul anti-rachetă

Americanii şi ruşii au lăsat-o moale cu scutul anti-rachetă

Rusia a suspendat proiectul de amplasare a unor rachete Iskander în regiunea Kaliningrad, datorită unei schimbări de atitudine a noii administraţii americane, a anunţat astăzi un reprezentant al forţelor armate ruse, citat de agenţia Interfax, transmit EUobserver.

"Realizarea acestui proiect este suspendată datorită faptului că noua administraţie americană nu accelerează programul de amplasare a scutului antirachetă în Polonia şi Cehia", a declarat oficialul, sub protecţia anonimatului.

"Rusia nu are nevoie să amplaseze (rachete) Iskander în regiunea Kaliningrad dacă elemente ale scutului antirachetă nu sunt instalate pentru a ameninţa Europa de Est", a adăugat el.

Medvedev era hotărât să răspundă cu rachete

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat în primul său discurs către naţiune, la 5 noiembrie, că Rusia ar putea amplasa sisteme de rachete Iskander în Kaliningrad, enclavă rusă înconjurată de state ale Uniunii Europene, "pentru a neutraliza, dacă va fi necesar, sistemul antirachetă american din Europa".

În timpul campaniei electorale prezidenţiale din SUA, Obama a indicat că va susţine proiectul scutului antirachetă promovat de George W. Bush, dacă se va dovedi că este "adaptat din punct de vedere tehnologic" şi "suportabil financiar", a amintit oficialul.

Praga şi Washingtonul au semnat anul trecut două acorduri în vederea amplasării, în jurul anului 2012, a unui puternic radar la sud-vest de Praga, care ar trebui cuplat cu zece interceptoare de rachete din Polonia, pentru a contracara posibile tiruri cu rachete cu rază lungă de acţiune.

România, sub scut

În cadrul întâlnirilor organizate cu ocazia summitului NATO de la începutul lunii aprilie s-a luat o decizie istorică pentru România: Alianţa Nord-Atlantică ne-a bagat sub scutul antirachetă. În câţiva ani, când sistemul de apărare va deveni funcţional, acesta va anihila eventualele rachete ce vor avea ca ţintă teritoriul României.

Dispozitivul din Europa centrală ar forma a treia componentă a scutului antirachetă, care deja are elemente în Statele Unite şi sisteme de alertă în Groenlanda şi Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News