Editura Evenimentul si Capital

Au impus americanii „Integrarea problemei corupției în structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate”? România lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 3388 Vizualizari

Pe 27 iunie 2018, Mediafax transmitea următoarea știre: „Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici au depus, miercuri, pentru dezbatere şi adoptare propunerea legislativă privind declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei.” Sîntem la finele lui martie 2019. Mai e puțin și face un an de la această inițiativă legislativă unică în felul ei în postdecembrism, pentru că:

1. E semnată de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului, amîndoi însă lideri ai celor două partide de Guvernare.

2. Un document de o asemenea importanță prin semnături nu vizează nici rescrierea hotarelor țării, nici schimbarea de alianțe în plan internațional, nici măcar modificarea unei legi fundamentale, cum s-ar putea crede după cei doi înalți demnitari care și-au dat osteneala să conceapă și să semneze legea.

Documentul vizează un Document:

Hotărîrea CSAT numărul 17 din 28 februarie privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor. E vorba de unul dintre cele mai vînate documente de către presă, dar și de unul dintre documentele postdecembriste care au născut și continuă să nască ipoteze, presupuneri, zvonuri, toate produse de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o da publicității. Scandalul Hotărîrea CSAT s-a ivit după publicarea primelor Protocoale secrete între SRI și diferite instituții de forță responsabile cu investigarea penală a cazurilor de corupție. Politicieni, jurnaliști, lideri de opinie, adversari ai lui Traian Băsescu, susținători ai tezei că fostul președinte a dirijat sau măcar a protejat abuzurile Binomului, au atribuit Hotărîrii măsura semnării Protocoalelor.

Traian Băsescu s-a apărat cît a putut. A eșuat totuși în tentativa de a convinge opinia publică că Hotărîrea CSAT nu prevede înființarea Protocoalelor.

Și dintr-un simplu motiv: Nimeni dintre jurnaliștii independenți n-au văzut Hotărîrea.

Legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, deși votată de Parlament, n-a dus la necesara lămurire a opiniei publice. Klaus Iohannis a contestat-o la CCR, CCR a retrimis-o la Parlament și la Parlament s-a înmormîntat.

Zilele acestea s-a făcut mare caz de poza de la Dosarul Codruței Kovesi. Motivul tărăboiului a fost dat de invitarea mea ca martor la Secția de investigare a infracțiunilor comise de magistrați pentru a confirma dacă poza depusă de Sebastian Ghiță o dată cu denunțul de la începutul lui decembrie 2018 e cea văzută de mine în telefonul mobil al lui Sebastian Ghiță cu prilejul interviului de la Belgrad.

Am făcut această paranteză, pentru că documentelor văzute de mine pentru a fi descrise – bilețelul roz al lui Călin Popescu-Tăriceanu, Jurnalul Elenei Udrea, poza lui Sebastian Ghiță – s-a adăugat zilele trecute unul: Legendara Hotărîre a CSAT.

La emisiunea de duminică de la Mediafax, Gîndurile lui Cristoiu, am prezentat Documentul în întregimea sa. Practic nu mai e nevoie de legea Tăriceanu – Dragnea.

Hotărîrea a intrat în circuitul public prin descrierea mea.

Traian Băsescu a susținut în mai multe rînduri că Hotărîrea nu e secretizată. Într-adevăr, pe Document nu există nici o precizare în legătură cu caracterul secret. Cu toate acestea, unei adrese trimise de Mediafax, pe 3 martie 2018, Administrația Prezidențială refuza să pună la dispoziția organului de presă, în virtutea liberului acces la informațiile de interes public, Hotărîrea nr. 17: „În conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) şi ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, ședințele Consiliului au caracter secret, iar hotărîrile acestuia se comunică autorităților administrației publice şi instituțiilor publice la care se referă, integral sau în extras, ori instituțiilor publice care au responsabilități privind punerea în aplicare a prevederilor acestora;

– În respectarea obligațiilor ce ne revin în temeiul legislației referitoare la protecția informațiilor clasificate, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluționată în mod favorabil.”

În aceste condiții și avînd în vedere că întreg conținutul a fost dezvăluit de mine în emisiune și pe cristoiublog. ro, nu văd de ce Klaus Iohannis n-ar da publicității. Hotărîrea.

Ar fi necesar asta, deoarece:

- Hotărîrea e un Document crucial în înțelegerea celor aproape două decenii de dezbatere a temei corupției în România.

- Hotărîrea a fost și este folosită în bătălia politică după cum cer interese de moment și nu după adevăratul ei conținut.

- Hotărîrea face parte dintre documentele invocate în ultima vreme cînd se trec în revistă abuzurile Binomului, dar mai ales încălcarea Constituției de către SRI pe vremea fostei conduceri.

Emisiunea s-a concentrat pe descrierea Documentului. Fiind pe post de văzător de documente secrete, comentariile mele au trecut în plan secund.

Să-mi fie îngăduit să adaug celor din emisiune cîteva comentarii.

Esența Documentului e dată de articolul numărul unu:

„– Integrarea problemei corupției în structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate.”

Documentele WikyLeaks dezvăluie înalta apreciere dată de Ambasada SUA la București deciziei de a integra corupția în rîndul factorilor de risc la adresa Securității Naționale:

„C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 BUCHAREST 001123 Tags: Traian Băsescu, corupţie, SRI, SCAT Subiect: Hotărîrea preşedintelui Traian Băsescu de a combate corupţia

Au fost aduse în atenţie declaraţiile lui Traian Băsescu din 2005, potrivit cărora SRI trebuie să furnizeze informaţii substanţiale despre sursele corupţiei şi să le împărtăşească cu agenţiile abilitate. În acelaşi timp, au fost redate opiniile «Transparency International Romania», care în replică la decizia CSAT privind utilizarea serviciilor de informaţii pentru combaterea corupţiei, a susţinut că acestea sunt afectate de corupţie.

Aspecte se regăsesc în presă. Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu au fost formulate în contextul Bilanţului SRI din anul 2005.

02 BUCHAREST 000806, neclasificat

Tags: sondaj CURS, Irak, alegeri anticipate, corupţie

Subiect: lupta împotriva corupţiei

Combaterea corupţiei va rămîne prioritară pentru Guvernul român, în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a desemnat lupta împotriva corupţiei ca fiind o prioritate a securităţii naţionale.

UNCLAS SECTION 01 OF 03 BUCHAREST 000872

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI