America, pregătită să intervină și să ajute Ucraina în cazul în care Rusia va invada această țară
- Nicolae Comănescu
- 19 iunie 2021, 18:43
Statele Unite ale Americii stau cu garda sus, în cazul în care de la Kremlin se va da ordinul pentru o nouă invazie în Ucraina, asemănătoare celei din 2014.
Oficialii de la Washington au anunțat că nu vor sta impasibili, în cazul în care Rusia va acționa din nou, militar, în Ucraina. Un acest scenariu ar atrage intervenția Statelor Unite ale Americii (SUA), care au pregătit ajutor militar pentru Kiev.
Ajutor militar pregătit de Statele Unite ale Americii pentru Ucraina
Jen Psaki, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, afirmase, vineri, că informațiile lansate în media din America, legate de un ajutor militar al SUA nu sunt adevărate. Politico și The Washington Post au anunțat săptămâna aceasta că administrația președintelui Joe Biden a pus deoparte un pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de zeci de milioane de dolari, care include arme letale.
Acest pachet militar ar fi pregătit ca răspuns la acțiunile Rusiei, din primăvara acestui an. Atunci când de la Kremlin s-a dat ordinul masării trupelor militare la granița cu Ucraina.
Manevrele militare au provocat consternare la Washington, dar și în capitalele europene. Chiar dacă ulterior trupele s-au retras, situația tot trezește îngrijorare la Kiev și la Washington. Pentru că rușii au lăsat în zona respectivă echipamente militare ce pot fi utilizate în cazul unei mobilizări rapide, după cum anunță rferl.org.
Cadouri primite de ucraineni din partea Pentagonului, în această lună
Rușii au spus că forțele rămase în zonă, inclusiv unitățile blindate și sistemele de rachete, sunt la locul lor pentru a fi folosite la exerciții militare ulterioare. Statele Unite au acordat Ucrainei asistență de securitate de peste 2,5 miliarde de dolari din 2014, atunci când Rusia a pus mâna cu forța pe Peninsula Crimeea, ce a aparținut Ucrainei.
La începutul acestei luni, Pentagonul a anunțat că a pregătit pentru Ucraina un pachet în valoare de 150 de milioane de dolari, pentru „asistență letală defensivă”, inclusiv radare contra-artilerie, echipamente de comunicații și de război electronic și sisteme de contra-dronă.