America Latina traieste din banii "capsunarilor"

America Latina traieste din banii "capsunarilor"

Volumul de bani trimisi acasa de muncitorii sezonieri plecati din tarile latino-americane a atins impresionanta valoare de peste 62 de miliarde de dolari, relateaza BBC.

Aceasta suma depaseste totalul combinat al tuturor investitiilor directe si ajutoarelor straine pentru America Latina. Estimarea apartine Bancii de Investitii Inter-Americane, care a prognozat ca suma ar putea creste la 100 de miliarde de dolari in numai patru ani.

Cea mai mare parte a banilor - 23 de milioane - este trimisa in Mexic, preponderent de mexicanii care muncesc in Statele Unite si expediaza acasa lunar mici sume de bani. Fondurile primite din strainatate au ajuns in Mexic la egalitate cu cele din turism sau industria petroliera, ca principale surse de valuta.

Banca de Dezvoltare Inter-Americana, care sprijina regiunea financiar si prin alte mijloace, se asteapta ca banii de la "capsunari" sa creasca anual cu aproximativ 15%.

Banca apreciaza ca acesti bani constituie unul dintre cele mai eficiente "programe" de lupta impotriva saraciei, deoarece mentin intre 8 si 10 milioane de persoane deasupra pragului de saracie.

Dar, pe de alta parte, ei mai inseamna si ca, in primul rand, economiile regiunii nu genereaza suficiente locuri de munca pentru a pastra local forta de lucru care migreaza.

O alta problema ar fi ca aceste sume, avand cuantumuri mici - intre 100 si 150 de dolari pe luna - sunt dificil de urmarit. Banca ar dori ca oamenii sa renunte la actuala practica de transferare a banilor in numerar si sa adopte transferurile intre conturi.

Efortul de a-si sustine financiar familiile este dublat de suferinta de a fi departe de rude. Pentru a alina dorul de casa al imigrantilor, mai multe firme americane au deschis zeci de birouri, de-o parte si de alta a granitei cu SUA, unde gratie conectarii la internet, "capsunarii" isi pot vedea familiile.

Ne puteți urmări și pe Google News