Amenzi de 200.000 lei pentru vânzarea și cumpărarea de lucrări științifice. Modificări în legea învățământului
- Alexandru Sălăvăstru
- 12 decembrie 2023, 18:14
Amenzi de până la 200.000 lei reprezintă noua propunere a parlamentarilor care vizează modificarea legii învățământului superior. În această categorie intră vânzarea și cumpărarea de lucrări științifice (lucrări de licență, de absolvire, de doctorat, referate etc), indiferent de modul în care se face tranzacția.
Amenzi care pot ajunge până la 200.000 lei pentru cei care vând sau cumpără lucrări științifice. Din această categorie fac parte lucrările de licență, de absolvire, de doctorat, referate etc.
Amenzi uriașe propuse de parlamentari care vizează modificarea legii învățământului superior
Legea nr. 199/2023 a învățământului superior a intrat în vigoare de doar câteva luni. Cu toate acestea, în următoarea perioadă va avea loc modificarea legii prin intermediul unui proiect adoptat în septembrie de Camera Deputaților. Până acum se sancționa doar cumpărarea acestui tip lucrări. Valoarea acestor amenzi era mult mai mică.
Modificările propuse vizează, printre altele, răspunderea juridică a autorilor lucrărilor de licență, de disertație ori de doctorat. Se vor impune sancțiuni mai dure care se aplică în cazul vânzării sau cumpărării, cu scopul de a promova un examen, a unor astfel de lucrări.
Proiectul prevede că este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
Interdicția se aplică și dacă este vorba despre promovarea unui examen sau a unei evaluări
În cazul încălcării celor două interdicții sunt prevăzute amenzi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei. Legea învățământului superior stabilește acum posibilitatea de sancționare (cu amenzi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei) doar în cazul cumpărării unor lucrări.
Responsabili pentru constatarea contravențiilor și aplicarea noilor amenzi sunt ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competențe în domeniu, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior.
Și acum, legea stabilește tot polițiștii ca fiind responsabili pentru sancționarea celor care nu respectă interdicțiile. Proiectul adaugă condiția sesizării ce va trebui să vină din partea instituției de învățământ superior.
Polițiștii rămân responsabili de aplicarea noilor amenzi
În cazul vânzării online a unor astfel de lucrări, polițiștii pot stabili și sancțiuni suplimentare. Aceștia pot impune „sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții”.
În cazul în care contravenientul refuză să facă asta, MAI poate acționa mai departe. Aceștia pot solicita Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, după caz:
- să solicite Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București să blocheze funcționalitatea unui domeniu «.ro»;
- să solicite furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului care face obiectul constatării contravenției, prin eliminarea acestuia la sursă;
- să solicite furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv.