Amenzi mari pentru milioane de români. Cu două falimente grave pe piața RCA, ASF stoarce bani din altă parte

Amenzi mari pentru milioane de români. Cu două falimente grave pe piața RCA, ASF stoarce bani din altă parte Sursă foto: pixabay.com

Românii, afectați de creșterea prețurilor pentru asigurarea locuințelor. Polița PAD devine mai scumpă și impune cheltuieli suplimentare, iar refuzul încheierii acestei asigurări poate duce la amenzi. Este ultima decizie a ASF, instituția care n-a reușit să prevină două falimente majore pe piața RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că polița de asigurare obligatorie a locuințelor s-ar putea scumpi cu 30 de lei. În acest caz, s-ar putea majora și nivelul despăgubirilor.

Prețurile poliței PAD variază în funcție de tipul de locuință și materialele de construcție. Locuințele din chirpici păstrează un preț de 50 de lei/an, dar pentru cele cu structură de rezistență din beton armat, metal, lemn sau pereți exteriori din piatră sau cărămidă, prețurile obligatorii ar crește la 130 de lei, față de prețul actual de 100 de lei.

Valoarea despăgubirilor ar urma să crească

ASF explică faptul că majorarea prețurilor la polița PAD este necesară pentru a ține pasul cu inflația, având în vedere că prețul primei rămâne neschimbat din 2008. Despăgubirile în caz de calamitate se situează între 10.000 și 20.000 de euro, dar se preconizează că acestea ar urma să crească. Totuși, în cazul unor daune structurale majore, suma maximă de 20.000 de euro ar putea fi insuficientă, așadar se recomandă încheierea unei polițe de asigurare facultative.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că, mai puțin de două milioane de locuințe au fost asigurate la sfârșitul anului trecut, reprezentând doar 20% din totalul de locuințe existente, asta în contextul în care asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren este obligatorie.

Conform proiectului legislativ deja aprobat de Senat, o altă prevedere vizează posibilitatea asigurării facultative a clădirilor cu bulină roșie, iar durata de asigurare poate fi extinsă pe mai mulți ani.

De asemenea, prin amendamentele aduse proiectului la Camera Deputaților, amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței, eliminate anterior la Senat, au fost reintroduse.

Ce amenzi riscă persoanele care nu au locuința asigurată

După recentul val de cutremure înregistrat în județul Gorj, autoritățile au anunțat că persoanele fizice și juridice care nu dețin polița PAD riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Pentru construcțiile din materiale mai rezistente, din beton de pildă, o poliță PAD costă în jur de 20 de euro pe an, deci aproximativ 100 de lei și se asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței.

Pentru locuințele construite din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici, polița obligatorie costă doar 10 euro pe an, dar acoperă doar o sumă de maximum 10.000 de euro.

Totuși, asigurarea obligatorie nu este suficientă pentru a acoperi întreaga valoare a locuinței în caz de daune majore. Prin urmare, este necesară încheierea unei polițe de asigurare facultative, potrivit stiri.tvr.ro.