Evenimentul Zilei > Social > Amenzi de până la 3.000 de lei pentru șoferi, în perioadă următoare, chiar dacă au cauciuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din mașină
Amenzi de până la 3.000 de lei pentru șoferi, în perioadă următoare, chiar dacă au cauciuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din mașină

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru șoferi, în perioadă următoare, chiar dacă au cauciuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din mașină

Șoferii care nu respectă regulile impuse de Codul Rutier în această perioadă riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Conducătorii auto trebuie să acorde mare atenție prognozelor meteo emise de ANM pentru că ninsorile nu vor înceta în toate regiunile din România.

Administrația Națională de Meterologie a atenționat că mai multe zone din țară se vor confrunta și zilele următoare cu ninsori. În plus, drumurile din anumite regiuni încă sunt acoperite de zăpadă. Șoferii trebuie să acorde mare atenție prognozelor meteorologice pentru că multe sancțiuni din Codul Rutier sunt legate de starea vremii. O regulă din legislația în vigoare spune că nu este suficient doar să ai mașina echipată cu cauciucuri de iarnă pe timpul anotimpului rece.

Șoferii trebuie să aibă asupra lor și ustensilele necesare pentru a deszăpezi autovehiculul în cazul în care ninge abundent sau dacă sunt blogați de nămeți. Meteorologii au transmis că în următoarele zile va ninge abudent și vor fi condiții de viscol în mai multe zone din România. Conducătorii auto care nu și-au echipat mașina conform Codului rutier riscă să primească amenzi destul de mari dacă sunt prinși de oamenii legii.

Ce trebuie să ai în mașină în timpul iernii

Prima zăpadă din această iarnă și-a făcut simțită prezența în toată țara. Șoferii trebuie să fie mereu pregătiți pentru a nu fi luați în surprindere de schimbarea vremii. Conducătorii auto trebuie să știe că sunt obligați de Codul Rutier să își echipeze mașinile nu numai cu anvelope de iarnă, ci și cu lanțuri de zăpadă. Legislația în vigoare mai preciează că dacă un conducător auto nu și-a echipat autovehiculul cu cauciucuri de iarnă, riscă amenzi cuprinse între 1305 lei până la 2.900 de lei.

Mai mult decât atât, conducătorii auto sunt obligați prin lege să mai aibă în portbagaj, în perioada sezonului rece, un săculeț de nisip și o lopată care vor fi utilizate la deszăpezire, în cazul în care este nevoie. Amenzi destul de mari riscă și șoferii care nu își păstrează luneta, parbrizul și geamurile exterioare curate. Cei care sunt surprinși de polițiști că încalcă această lege riscă să primească amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Aceeași sancțiune va fi aplicată și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare, potrivit Antena 3 CNN.