Evenimentul Zilei > Social > Reguli pe care toți românii trebuie să le respecte iarna. Legea prevede amenzi usturătoare pentru încălcarea lor
Reguli pe care toți românii trebuie să le respecte iarna. Legea prevede amenzi usturătoare pentru încălcarea lor

Reguli pe care toți românii trebuie să le respecte iarna. Legea prevede amenzi usturătoare pentru încălcarea lor

Vremea de iarnă și ninsorile abudente vin cu o serie de obligații pentru persoanele fizice și juridice, deopotrivă. Aceste reguli sunt stabilite prin diferite acte normative, iar neconformarea poate avea consecințe neplăcute. Cei în cauză riscă sancțiuni cu amenzi destul de usturătoare.

Persoanele fizice şi juridice (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, instituţii publice) sunt obligate să curețe zăpada și gheața de pe trotuarele din fața imobilelor în care locuiesc ori își desfășoară activitatea.

Mai mult, iarna, acestea au obligația să îndepărteze și gheața, țurțurii ori zăpada de pe acoperișuri pentru a evita accidentele. Această operațiune trebuie să se desfășoare după ce ninsoarile  sau viscolul se opresc, conform reglementărilor în vigoare.

În municipiul Galați, unul dintre orașele afectate de ninsori puternice, din aceste zile, poliţiştii locali atrag atenţia cetățenilor cu privire la aceste obligații. Ei atrag atenția că pentru încălcarea acestor reguli sunt prevăzute amenzi destul de mari.

„Conform prevederilor HCL 260/2018, persoanele care nu curăţă zăpada şi gheaţa din preajma locuinţelor, dintre blocuri sau din faţa spaţiilor comerciale pe care le administrează riscă sancţiuni cuprinse între 500 şi 1.500 de lei”, a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, conform Adevărul.

Vreme rea în aproape toată țara

În aproximativ 24 de ore, starea vremii s-a schimbat în aproape toată țara, iar iarna și-a intrat în drepturi cu ninsori puternice, troiene, viscol. Mai multe județe sunt sub cod portocaliu sau galben, iar polițiștii rutieri au impus restricții de călătorie. Circulația rutieră este închisă pe o serie de drumuri județene, pe anumite sectoare, unde traficul este foarte dificil din cauza condițiilor meteo.

Până sâmbătă dimineață, în județele Vrancea și Buzău, din sud-estul României, dar și zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș a fost impus cod cod portocaliu de ninsori abundente și viscol. Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali, o parte din Moldova, sud-estul Transilvaniei și zona Carpaților Orientali se află sub cod galben de cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului.

Mai multe echipe de intervenție de la furnizorii de energie electrică au fost intervenit în cazul unor situații de urgență provocate de viscol. Au fost vizate comunități din județele Prahova, Buzău, Dâmbovița, Galați și Vrancea unde câteva mii de gospodării au rămas fără electricitate.