Ameninţarea care vizează toată Omenirea. Va apăsa Putin butonul nuclear?! Planul ascuns de la Kremlin

Ameninţarea care vizează toată Omenirea. Va apăsa Putin butonul nuclear?! Planul ascuns de la KremlinSursa: arhiva EVZ

Amenințările președintelui Vladimir Putin privind un atac nuclear nu au fost susținute de armele trimise forțelor rusești de pe câmpul de luptă din Ucraina. Experții în apărare sunt de părere că liderul de la Kremlin a folosit amenințarea privind armele nucleare pentru a descuraja implicarea membrilor NATO în mod direct în Ucraina, însă nu va apăsa butonul roșu. 

Rusia nu a deschis buncăre pentru a înarma armele nucleare tactice, iar atunci când, la trei zile după invazie, Vladimir Putin a anunțat că forțele sale nucleare de „descurajare” urmau să fie plasate într-un „mod special de luptă”, a făcut-o doar pentru a descuraja implicarea aliaților NATO în Ucraina.

Vladimir Putin nu va declanșa un război nuclear

În timp ce Rusia are un arsenal mare de rachete balistice intercontinentale aflate în alertă permanentă, nu există informații care să arate că armele sale tactice sunt pe un nou regim special, a arătat Pavel Podvig, șeful proiectului privind forțele nucleare rusești de la think tank-ul Chatham House, în cadrul unui material publicat pe rețelele de socializare.

„Se pare că nu a existat nimic acolo care să indice o stare de alertă cu adevărat sporită. Nu există rachete Iskander care să se plimbe cu focoase nucleare și nu există avioane care să stea pe pistă gata să decoleze”, a declarat Pavel Podvig.

„Nu există niciun buton nuclear pe masă”

Dacă Rusia ar lansa o armă nucleară, ar folosi probabil una dintre rachetele Iskander-M montate pe vehicule, capabilă să lanseze un focos de 50 de kilotone asupra unei ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri.

Dar arma ar trebui mai întâi să fie armată, ceea ce ar necesita ca Forțele de rachete strategice să deschidă buncăre speciale de muniție pentru a recupera arma, ceea ce ar putea alerta serviciile secrete occidentale.

Până în prezent, se pare că nu există „pași vizibili” de îndepărtare a armelor, a declarat Dr. Podvig la un webinar Chatham House.

„Din câte am înțeles, acest lucru nu a fost făcut. Nu există niciun buton nuclear pe masă pe care cineva ar putea să apese și să ordone o lansare”, a explic

Ce urmărește, de fapt, liderul de la Kremlin

El a sugerat că mesajele lui Vladimir Putin au fost „în mare parte politice” pentru a descuraja implicarea NATO. Dar un post de televiziune susținut de Kremlin a difuzat marți un comentariu al colaboratorului său Igor Korotchenko, care a îndemnat comandanții să înarmeze unitățile cu arme nucleare tactice ca răspuns la o blocadă comercială.

„Care ar trebui să fie răspunsul Rusiei? Arme nucleare tactice ca arme pe câmpul de luptă. În mod clar, două brigăzi de rachete Iskander ar trebui să fie echipate cu muniții speciale”, a spus el.

În replică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia ar trebui „să înceteze această retorică nucleară periculoasă și iresponsabilă”.

„Să nu existe niciun dubiu cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja și apăra aliații împotriva oricărei amenințări în orice moment... Rusia trebuie să înțeleagă că nu poate câștiga niciodată un război nuclear”, a declarat el reporterilor înainte de summit-ul liderilor NATO la Bruxelles, Belgia.