AMENINȚARE în Pacific. Mai poate opri Pentagonul EXPANSIUNEA MILITARĂ a Chinei?

AMENINȚARE în Pacific. Mai poate opri Pentagonul EXPANSIUNEA MILITARĂ a Chinei?

China își extinde și consolidează prezența militară în Marea Chinei de Sud, susține Pentagonul într-un raport difuzat recent.

Documentul, publicat marți, în care se analizează capacitățile militare ale Chinei, afirmă și că marina militară a Beijingului își dezvoltă flota rapid flota de submarine și de portavioane.

Flota de submarine a Chinei va ajunge la 80 de nave până în 2020, estimează Pentagonul, iar portavionul Liaoning va deveni în întregime operațional în jurul aceleiași date.

Însă cea mai mare îngrijorare a Pentagonului o reprezintă militarizarea Arhipelagului Spratly în apele internaționale, arată documentul Apărării americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta afirmă că Beijingul a finalizat circa 3000 de metri de piste pe aeroporturile construite aici, adăugând în mod artificial 1300 de hectare de pământ pe insulele de corali care formează arhipelagul.

Raportul Pentagonului scrie:

„China a construit 24 de hangare pentru avioane de luptă, amplasamente pentru armament fix, barăci, clădiri administrative și instalații pentru comunicații.”

În aceste construcții pot fi găzduite trei regimente de avioane de luptă.

Scopul acestor construcții este de a spori „controlul de facto” asupra regiunii maritime, arată documentul.

Marina militară chineză a construit de asemenea și 10 submarine nucleare din 2002 încoace. Cele patru submarine din clasa Jin, de tipul 094, pot fi echipate cu rachete balistice.

Iar ambițiile Beijingului nu se opresc aici. „Generația următoare, Tip 096, va intra cel mai probabil în construcție la începutul anilor 2020 și se pare că vor fi dotate cu rachete balistice JL-3.

China dispune în prezent de o flotă totală de 63 de submarine, inclusiv submarine de atac diesel-electrice și foarte moderne submarine echipate pentru contracararea vaselor dotate cu rachete de croazieră.