Amenințare fără precedent pentru Europa: Ne pregătim pentru ce e mai rău. Soldații sunt pregătiți

Sursa: Olga Kovalenko | Dreamstime.com

Europa trece printr-o criză ce nu s-a mai văzut după încheierea „Războiului Rece”. Ce spune șeful diplomației, Josep Borrell, despre situația din Ucraina.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a vorbit despre contextul extrem de tensionat la nivelul „Bătrânului Continent”, provocat de disensiunile dintre Rusia și Ucraina. Oficialul a atras atenția că situația poate să devină explozivă și este deja extrem de periculoasă. Așa cum nu a mai fost de la încheierea „Războiului Rece”.

Europa, în cea mai delicată problemă de securitate de după „Războiul Rece”

Întrebat despre avertismentele făcute de oficialii Statelor Unite ale Americii, cu privire la iminenţa unei posibile invazii ruseşti a Ucrainei, responsabilul european a dat asigurări că „împărtăşeşte o preocupare puternică” cu privire la această ameninţare.

„Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa de la încheierea Războiului Rece. Nimeni nu adună 140.000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări fără ca această mișcare să reprezinte o ameninţare puternică”, a punctat șeful diplomației europene.

„140.000 de militari sunt desfăşuraţi la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a mai declarat Josep Borrell. Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a negat orice „alarmism'” în avertismentele Washingtonului. „Nu este alarmism, ci doar fapte'”, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu responsabilul UE, conform Agerpres.

Optimismul lui Josep Borell, șeful diplomației europene. „Credem că o soluţie diplomatică la această criză este încă posibilă”

Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive în acest caz.

„Nu credem că Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă urmează să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia şi pentru noi toţi”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

„Credem că o soluţie diplomatică la această criză este încă posibilă. Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a încheiat Josep Borrell.