Și-a abandonat pisica rănită. Amenda primită de o femeie din Caraș-Severin

Și-a abandonat pisica rănită. Amenda primită de o femeie din Caraș-Severin Sursă Dreamstime

Cei care abandonează animalele riscă amenzi colosale sau chiar ani buni de închisoare. Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Caraș-Severin au fost sesizați despre mai multe cazuri.

O femeie de 48 de ani a fost amendată cu 12.000 de lei de polițiștii din Caraș-Severin după ce a abandonat pe stradă o pisică rănită. Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Caraș-Severin au fost sesizați că o pisică rănită a fost lăsată pe strada Libertății din Reșița, într-o pungă de plastic.

Femeia care a abandonat pisica rănită a fost amendată cu 12.000 de lei. Pisica a fost încredințată unei asociații pentru protectia animalelor, care se va ocupa de tratarea și îngrijirea ei. Potrivit legii, cei care abandonează animalele riscă amenzi între 3.000 și 12.000 de lei sau chiar închisoare.

O altă femeie din localitatea Istrău, judeţul Satu Mare, a primit o amendă de 12.000 de lei după ce şi-a abandonat câinele bolnav, într-un şanţ, informează luni reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare-Biroul pentru Protecţia Animalelor, au fost sesizaţi despre faptul că un animal ar fi fost găsit abandonat, într-un şanţ aflat între localităţile Istrău şi Crişeni. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă. Astfel, aceştia au identificat un animal din specia canină, care se afla într-o stare gravă de sănătate. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că animalul este microcipat şi au reuşit identificarea proprietarului, fiind vorba despre o femeie din localitatea Istrău, care şi-ar fi recunoscut fapta”, precizează informarea IPJ Satu Mare.

caini abandonati

Sursă Dreamstime

Abandonul animalelor, strict interzis

Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată (Republicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 320 din 30 aprilie 2014) spune următoarele:

Art. 2

În sensul prezentei legi, prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține cu orice titlu valabil, precum și orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul.

Art. 5

(1) Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele: a) un adăpost corespunzător; b) hrană și apă suficiente; c) posibilitatea de mișcare suficientă; d) îngrijire și atenție; e) asistență medicală.

Conform legii, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului este strict interzisă.