Exclusiv. Cazul femeii sfâșiate de câini. Ies la iveală informații care arată cine nu a respectat legea 

Exclusiv. Cazul femeii sfâșiate de câini. Ies la iveală informații care arată cine nu a respectat legea 

A murit o femeie  de 44 de ani în chinuri groaznice, într-un loc public din București, în apropierea unor case din apropierea Lacului Morii. Instituțiile statului își pasează responsabilitatea și doar la Poliția Locală sector 6 se desfășoară anchetă.

Încercăm să facem lumină cu privire la aceste responsabilități, în baza legilor existente și a declarațiilor persoanelor implicate, care au un rol major în asigurarea securității oamenilor. Cineva trebuie să plătească pentru moartea Anei Oros - culmea!, angajată a Primăriei Capitalei, dar și să ne lămurim cine nu-și face treaba pentru care se alocă bani mulți din buget.

În februarie 2022, Primăria Generală a transmis presei un comunicat prin care aducea la cunoștința publicului, a contribuabililor bucureșteni, cum își desfășoară activitatea angajații ASPA. Peste două luni, în aprilie 2022, Ana Oros avea să fie sfâșiată de câinii din zona Lacul Morii și doar un biciclist și medicii i-au salvat viața.

Iată ce susținea chiar înaintea acestui tragic incident Primăria Municipiului București!

Primăria Capitalei anunța (feb. 2022) că în cadrul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au fost luate mai multe măsuri pentru a asigura permanenţa echipelor de intervenţie în cazul semnalărilor cu privire la câinii comunitari agresivi şi implicit pentru siguranţa cetăţenilor. De un an, ASPA era sub coordonarea și responsabilitatea Dianei Pungă, fosta șefă de cabinet a primarului Nicușor Dan, o tânără trecută puțin de 30 de ani, cu care edilul lucrase și la Asociația Salvați Bucureștiul, apoi în partidul fondat USR.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, ni se mai spunea în comunicat, „face eforturi pentru eficientizarea activităţii de teren şi pentru diminuarea riscului la adresa bucureştenilor pe care-l reprezintă animalele fără stăpân”.

De asemenea, se spunea că programul echipelor de intervenţie ale ASPA a fost mărit, iar acum activitatea se desfăşoară în două ture – de luni până vineri, de la ora 8 la ora 16, respectiv de la 14 la 22. „Există o echipă de permanenţă pentru intervenţii de urgenţă în weekend sau pe timpul nopţii, atunci când sunt semnalate cazuri de câini comunitari agresivi”. În plus, pentru a acoperi mai bine teritoriul Capitalei, au fost scoase la concurs noi posturi în cadrul echipelor de intervenţie, a informat PMB.  

Sursa citată mai arata că, pentru o mai mare eficienţă a acţiunilor pe teren, s-a făcut o hartă a zonelor sensibile din Bucureşti, precum şi o nouă procedură pentru centralizarea şi prioritizarea sesizărilor şi petiţiilor venite de la cetăţeni. În acelaşi timp, a fost iniţiată achiziţia de cuşti-capcană pentru intervenţiile mai complexe. 

Ce spun locuitorii din zonă despre sesizări și autorități

Ulterior, într-o altă declarație găsită pe net, Diana Pungă (foto jos), din calitatea de administrator public al Bucureștiului și responsabilă de activitatea ASPA, spunea:

„Pe lângă activitatea de îngrijire a câinilor comunitari în adăposturi, pe lângă campaniile de adopţii şi pe lângă campania de sterilizare a animalelor fără pedigree, ASPA lucrează şi pentru siguranţa bucureştenilor. Recentele măsuri luate de ASPA pentru îmbunătăţirea activităţii pe teren sunt o garanţie pentru un spaţiu public mai sigur în Bucureşti”.

Administratorul public al oraşului informa cetățenii și că pentru sesizări şi probleme legate de animalele fără stăpân din Capitală, Primăria Generală a pus la dispoziţia bucureştenilor numărul de telefon 021 9844.

Din declarațiile locuitorilor zonei în care a murit Ana Oros, care au rulat continuu ieri și azi la buletinele de știri ale televiziunilor, reiese clar că aceștia au apelat atât ASPA cât și la 112, dar ori nu a venit nimeni să rezolve problema, ori au venit polițiști locali de la Sectorul 6, cu atribuții de verificare în curțile oamenilor, ori au venit angajați ai ASPA care n-au făcut mai nimic fiindcă haitele de maidanezi au rămas pe câmp și pe stradă.

Reproducem câteva intervenții ale celor care știu cel mai bine ce au sesizat, pe cine și ce s-a întâmplat cu cererile lor de ajutor.

*Dacă se întâmplă ceva sâmbătă sau duminică, n-ai pe cine chema. ASPA nu lucrează sâmbătă și duminică și nimeni nu răspunde la telefon sâmbătă și duminică. Deci lucrurile sunt foarte simple, nu are cine să te ajute sâmbătă și duminică din partea autorităților statului! Iar cei din dispecerat de la 112 nu au trimis niciun fel de mașină de la ASPA sau pe altcineva ca să ia un câine periculos, o corcitură de Pittbul cu Amstaf.  Există cel puțin 20 de câini care populează acest câmp și pe care vecinul meu, care a descoperit-o pe doamna decedată, i-a văzut și poate să spună clar cum arătau câinii. 

*Nora mea a făcut o grămadă de sesizări și filmulețe cu câinii cum se băteau pe aici, a trimis la ASPA și nimic. N-a venit nici poliția.

Cel care a salvat-o pe Ana Oros în aprilie 2022 a declarat pentru digi24 că a fost sunat după incident de către un domn de la Poliția Locală a Capitalei, i-a cerut să dea declarație despre cele petrecute. A sesizat și primarul Sectorului 6, dar a primit răspuns că primăria de sector nu are atribuții în prinderea câinilor.

Ce spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu

La Poliția Locală Sector 6 se desfășoară, încă de ieri, o anchetă internă. Primarul Ciprian Ciucu a avut azi o primă intervenție. 

Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe. (…)

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”, s-a precizat în comunicat.

Cine conduce ASPA 

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și Poliția Locală aflată în subordinea PRIMĂRIEI CAPITALEI au răspunderea legală, conform hotărârii Consiliului Municipal.

Prin numirea Dianei Pungă ca administrator public, ASPA și directorul ei intră în subordinea ei. Și aici este o poveste, susțin surse din interiorul instituției.

Diana Pungă ar fi vrut morțiș să-l  schimbe pe fostul șef al echipelor de capturare a maidanezilor, un om specializat în domeniu. Se spune că dorea să pună în locul lui un alt angajat al PMB, chiar dacă nu avea niciun fel de experiență în lucrul cu hingherii și animalele. L-a expediat pe fostul șef la ALPAB, i-a cerut directoarei adjuncte al ASPA să-l solicite, prin detașare, pe Ionuț Vasile și l-a pus director la ASPA.

Vasile a schimbat regulile. L-am auzit azi și la digi24, într-o înregistrarea audio, în care îi spunea unui angajat să nu captureze câini decât la sesizare, că nu mai dispun de combustibil pentru mașini...

Despre colaborarea ASPA cu Poliția Locală a Capitalei  nu se spune nimic, totul fiind îndreptat către Poliția locală de sector.

Ce spune legea cu privire la atribuțiile polițiștilor locali

Legea nr 155/2010, la art 6, lit e prevede pentru Poliția Locală:

  • constată contravenţii şi aplică sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor şi sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existenţa acestor câini şi acordă sprijin personalului specializat în capturarea şi transportul acestora la adăpost.

Tot legea mai spune că „ Politia locala poate acorda sprijin angajatilor ASPA pentru identificarea proprietarilor imobilelor unde se adapostesc cainii fara stapan si sa obtina acordul acestora pt intrarea pe proprietate privata in vederea capturarii lor”.

Ce spune inițiatorul Legii de Protecția Animalelor

Fostul senator Marius Marinescu este inițiatorul Legii de Protecția Animalelor și unul dintre cei care s-a bătut pentru înființarea Poliției Animalelor din Inspectoratul General al Poliției Române. Iată ce spune într-o declarație acordată azi pentru gandul.ro!

Vorbesc în calitate de autor al Legii de Protecție a Animalelor. Aici, vinovățiile sunt împărțite. Toate animalele abandonate pe domeniul public, fie că sunt câini, fie că sunt cai etc., sunt proprietatea Consiliului General, în cazul Bucureștilor.

Cine ar trebui să acționeze? Pe de o parte ASPA, să meargă la fața locului, și zi și noapte, 24 din 24 de ore, și să adune toate aceste animale abandonate și să le ducă într-un adăpost corespunzător. Simultan cu ei, la fața locului trebuie să meargă și Poliția Animalelor din cadrul IGPR, fiindcă ei sunt abilitați să întocmească dosare penale pentru abandon. Abandonul se sancționează cu amendă penală sau închisoare de la la 6 luni la 3 ani. Degeaba salvezi câinii dacă nu îi sancționezi penal pe cei care i-au abandonat.

În același timp, Autoritatea Sanitar-Veterinară trebuie să meargă din casă în casă și să îi sancționeze pe cei care nu sterilizează câinii. Sancțiunea, conform legii, este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Există un registru de evidență al câinilor și acolo trebuie să fie toți câinii înregistrați.

Dacă toate aceste trei instituții acționează simultan, în București, dar și în țară, atunci s-a rezolvat problema câinilor comunitari”, a explicat Marius Marinescu, arătând cine ar fi avut responsabilitate ca asemenea tragedii să nu se întâmple.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro