Amendă uriașă! Am fost avertizați. Ultimatum primit de la Comisia Europeană

Amendă uriașă! Am fost avertizați. Ultimatum primit de la Comisia EuropeanăInundații. Sursa foto: arhiva EVZ

Comisia Europeană a solicitat României, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, Luxemburgului şi Slovaciei să îşi actualizeze hârțile cu pericol de inundaţii şi hărţile zonelor cu risc de inundaţii, altfel vor fi amendate.

Potrivit comunicatului, hărţile zonelor cu pericol de inundații ar trebui să acopere zonele geografice care ar putea fi inundate, în timp ce hărţile zonelor cu risc de inundaţii arată potenţialele consecinţe negative asociate acestor scenarii de inundaţii. Aceste hărţi stau la baza elaborării planurilor de gestionare a riscului de inundaţii.

Statelor membre li s-a solicitat să raporteze cu privire la actualizările pe care le-au efectuat primelor lor hărţi ale zonelor cu pericol de inundaţii şi hărţi ale zonelor cu risc de inundaţii până în decembrie 2019. Obiectivul este de a menţine hărţile adecvate scopului şi de a reduce consecinţele negative ale inundaţiilor asupra sănătăţii umane, asupra mediului, patrimoniului cultural şi activităţii economice.

Termenul pentru revizuire şi actualizarea hărţilor a expirat în martie 2020

Întrucât Comisia nu a primit nicio informaţie cu privire la acest proces din partea Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, Luxemburgului, României şi Slovaciei, Comisia a decis să trimită acestor state membre scrisori de punere în întârziere.

Cele şapte state membre au de acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoare şi pentru a remedia deficienţele semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Ce spun reprezentanții Apelor Române

Reprezentanții Administrației Apelor Române au explicat de ce nu au reactualizat până în prezent hărțile şi  spun au avut un motiv întemeiat, şi anume, ca să o poată realiza împreună cu experți internaționali ai Băncii Mondiale, totodată, au dat asigurări că nu se va ajunge la amenzi deoarece va fi gata în septembrie.

Sorin Rândașu, șeful direcției Situații de Urgență ANAR, a dat asigurări că vor fi întocmite: „Hărțile vor fi gata în septembrie anul acesta. Trebuie să existe și o corelare între hazard cu planurile de urbanism”.

Mai clar, autoritățile locale ar trebui să se ghideze după hartă, să realizeze construcții și diguri de protejare a localităților. În plus, documentul Apelor Române trebuie să stea la baza Planurilor Urbanistice ale localităților. Aceste planuri ar urma să stabilească în mod clar unde se construiește și unde nu, din cauza riscului de inundație. Doar că harta este doar o recomandare, prin urmare în unele cazuri este ignorată de autoritățile locale, notează Agerpres.