Evenimentul Zilei > Economie > AMENDĂ record pentru trei COMPANII. Consiliul Concurenței a DEMASCAT trucajul
AMENDĂ record pentru trei COMPANII. Consiliul Concurenței a DEMASCAT trucajul

AMENDĂ record pentru trei COMPANII. Consiliul Concurenței a DEMASCAT trucajul

O amendă în valoare totală de 2,3 milioane de lei a fost aplicată pentru trei companii de către Consiliul Concurenței, pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva, pentru valorificarea lemnului fasonat.

În cadrul investigaţiei declanşate la sfârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurenţă a constatat că firmele Forestar, Nico Paul şi Saniral au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitaţia în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat.

Aceasta în contextul în care, în cadrul unei licitaţii publice în plic închis, părţile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea preţului oferit pentru bunul licitat.

Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrul licitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele, susţin inspectorii de concurenţă.

Forestar a primit o sancţiune de 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro), Nico Paul – 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro), iar Saniral – 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).

Toate cele trei companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze Autoritatea de Concurenţă, în felul acesta putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată, în formă neconfidenţială, pe pagină web a instituţiei.

Autoritatea de concurenţă reaminteşte că are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile Silvice Albă şi Hunedoara. 

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer, Egger România, Kronospan România, Kronospan Sebeş, Silva Logistic Services, Alredia şi Lacul Codrilor. 

De asemenea, Consiliul Concurenţei a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului şi a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest domeniu, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu. 

Astfel, autoritatea de concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. 

De asemenea, cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de către această, Consiliul Concurenţei recomandă că aceasta ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne distincte, informează Agerpres.