Situație aberantă la STB. Îi amendează și pe cei ce și-au plătit călătoria
- Ramona Rotaru
- 13 iulie 2023, 08:30
Mai multe amenzi pentru călătorii pe STB în 2023. S-a mărit „suprataxa”, dar ceea ce nu știu mulți călători e că există și amenzi aberante.
Mai multe amenzi pentru călătorii STB. În 2023, sunt sancționați cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz.
De menționat că puțini călători știu că pot să primească amendă pentru bagaje.
Unde se plătesc amenzile STB și ce se întâmplă cu cei care nu le plătesc
Amenda STB se achită în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Dacă se achită în acest interval, persoana va plăti doar jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ.
Persoanele care călătoresc fără bilet sau o altă dovadă a plății călătoriei, pot achita contravaloarea la tarif special, fără a se mai încheia proces verbal de contravenție. În cazul acesta, amenda este de 80 de lei și se achită pe loc la personalul competent, desemnat de către operatorul de transport autorizat.
În cazul în care amenda STB nu se plătește în termen de 15 zile cuantumul trebuie achitat integral. Dacă nu se face plata în acest interval, legea obligă polițiștii să trimită un proces verbal de constatare și sancționare către primării. Astfel, direcțiile de taxe și impozite sunt obligate să trimită o somație celor sancționați, obligându-i ca în termen de 15 zile să achite suma cerută de stat.
Persoanele care nu plătesc amenda nici după somația autorităților locale, pot fi executate silit. O astfel de măsură tinde să fie rezervată pentru sumele mari, adesea rezultate din mai multe amenzi neplătite.
Ce este suprataxa cu tarif special, în valoare de 80 de lei
Reprezentanții Societății de Transport București au precizat că suprataxa este un titlu de călătorie cu tarif special, în valoare de 80 lei. Aceasta va fi emisă atunci când se face controlul persoanelor care nu dețin titlu de călătorie valabil și validat sau documente care atestă gratuitatea.
Plata suprataxei se poate realiza la agenții de control, cu bani cash sau cu cardul bancar contactless (Mastercard, Maestro sau Visa), inclusiv dacă acesta este înrolat pe telefonul mobil sau pe ceasul cu wallet integrat. În cazul în care plata se face pe loc, agenții de control nu mai întocmesc proces-verbal de contravenție.
Plățile efectuate cu cardul bancar sunt procesate fără percepția unui comision sau a altei taxe dacă plata se face prin intermediul aplicației mobile CEC SmartPhone POS, instalată pe echipamentele portabile de control ale agenților de control.
Cardul de suprataxă este inclus în categoria documentelor cu regim special și poate fi eliberat fără bon fiscal. La cerere, se poate elibera factură fiscală la sediul companiei.
Cardul de suprataxă permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, doar în ziua în care a fost emis, până la ora 24:00, iar ulterior valabilitatea acestuia expiră, potrivit STB.