Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politicile în domeniul concurenței, a anunțat miercuri că a deschis o investigație în cadrul căreia va analiza comportamentul Amazon pe piața din Europa.

Motivul este legat de faptul că gigantul american este atât o platformă pentru micii comercianți, dar și un comerciant gigant în sine. Suspiciunile Comisiei Europene se îndreaptă spre felul în care Amazon folosește datele obținute de la micii comercianți în scopuri proprii.

Trebuie să ne asigurăm că marile platforme online nu elimină beneficiile celor mici printr-un comportament anticoncurențial”, a explicat Vestager. „Am decis astfel să mă uit foarte atent la practicile de afaceri ale Amazon și la rolul său dual de piață de desfacere și comerciant, pentru a mă asigura că respectă regulile UE”, a completat aceasta.

În cadrul comunicării oficiale prin care această decizie a fost făcută publică se indică și mai clar  motivul suspiciunilor: „Amazon pare să folosească informații sensibile în competiția cu micii comercianți. Acestea includ date despre produsele și tranzacțiile acestora”.

Margrethe Vestager este cunoscută ca o luptătoare înrăită împotriva giganților din tehnologie. În iulie 2018 a amendat Google cu 5 miliarde de dolari, iar 2017 a solicitat Amazon să plătească o amendă de 250 de milioane de euro. Acum, compania deținută de Jeff Bezos riscă o amendă de 10% din cifra de afaceri, care anul trecut a fost de 233 de miliarde de dolari. Practic, vorbim de un „mizilic” de 23 de miliarde de dolari.

Interesant este că Amazon este investigată și în SUA, acolo unde este suspectată de aceleași practici. Reprezentanții gigantului din tehnologie au negat vehement aceste acuzații.