Ambiguitatea nucleară israeliană, spulberată

Ambiguitatea nucleară israeliană, spulberată

Documente oficiale declasificate de Africa de Sud şi publicate de un ziar britanic dezvăluie, în premieră, că statul evreu posedă arsenal nuclear.

O serie de documente militare declasificate recent de autorităţile sud-africane, la cererea unui jurnalist american, conţin primele dovezi oficiale despre arsenalul nuclear deţinut de Israel. Statul evreu a făcut tot posibilul pentru a convinge Pretoria să nu dea curs cererii avansate de Sasha Polakow- Suransky, editor la revista „Foreign Affairs” şi autorul unei cărţi dedicate relaţiilor strânse dintre regimul apartheid din Africa de Sud şi Israel.

Documentele respective, publicate de cotidianul britanic „The Guardian”, cuprind stenograme ale mai multor întâlniri care au avut loc în 1975 între ministrul sud-african al apărării, P.W. Botha, şi omologul său israelian, actualul preşedinte Shimon Peres. În cursul acestor întrevederi, oficialii sud-africani le-au cerut reprezentanţilor statului evreu să le livreze focoase nucleare. Cererea nu a rămas fără răspuns, delegaţia condusă de Peres oferindu-le sud-africanilor rachete tip Jericho, purtătoare de focoase nucleare, „de trei tipuri”, reiese din textele declasificate.

Oficialii de la Pretoria, care voiau să-şi doteze armata cu rachete nucleare ca mijloc de disuasiune, au renunţat însă între timp la tratative din cauza costurilor ridicate pe care o astfel de achiziţie le-ar fi implicat.

Israelul, de neclintit

Israelul, care uzează în continuare de aşa-numita „politică a ambiguităţii” în privinţa arsenalului său nuclear, a respins dezvăluirile făcute de jurnalistul american.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei israeliene a calificat informaţiile drept lipsite de fundament şi a subliniat că „nu au avut loc niciodată negocieri” între cele două ţări. Întrebat despre autenticitatea documentelor publicate de ziarul britanic, oficialul israelian a refuzat să comenteze.

"Israelul a încercat să îmi blocheze accesul, motivând că materialul este unul sensibil.“ SASHA POLAKOW, jurnalist american

DOVEZI NEOFICIALE

„Trădătorul” Mordechai Vanunu şi reactorul din deşertul Negev

În 1986, ziarul britanic „The Sunday Times” publica mai multe documente care au dezvăluit lumii un secret bine păzit până atunci: reactorul nuclear construit de statul evreu în deşertul Negev începând cu anul 1958.

Mordechai Vanunu, un tehnician angajat la centrul respectiv şi un militant fervent împotriva armelor de distrugere în masă, trimisese publicaţiei britanice cel puţin 60 de fotografii, făcute cu ajutorul serviciilor franceze în interiorul complexului, care prezentau diferite instalaţii ale centrului de la Dimona.

Vanunu a mai divulgat, fără a avea dovezi în acest sens, că Israelul poseda atunci destul combustibil pentru a produce 150 de bombe nucleare. Acuzat de înaltă trădare, Vanunu a fost capturat la scurt timp de Mosad, care l-a atras într-o cursă în capitala italiană.

A fost condamnat la 18 ani de închisoare, din care 11 i-a petrecut în carceră. Eliberat în 2004, Vanunu a fost supus apoi unor restricţii drastice, precum interdicţia de a mai discuta cu presa străină sau de a părăsi Israelul.

Ne puteți urmări și pe Google News