Ambasadorul Sorin Ducaru: NATO se confruntă cu două amenințări, din est și din sud
- Silvana Chiujdea
- 27 iunie 2015, 12:18
NATO se confruntă cu două amenințări, din est - războiul hibrid dus de Rusia și din sud - terorismul, a declarat ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO, în cadrul unui interviu pentru Digi24.
„La summitul din Țara Galilor din septembrie anul trecut, şefii de stat şi de guvern au recunoscut complexitatea acestui context de securitate şi evaluările ulterioare au dus la concluzia că observăm afirmarea unui arc de criză pornind de la estul Alianţei - şi aici în special prin criza ucraineană, prin activitatea militară şi eforturile militare de modernizare fără precedent ale Federației Ruse, iar în sud e ameninţarea de tip terorist, dar la o scară nemaiîntâlnită: ameninţarea ISIS”, a explicat asistentul secretatului general al NATO, la Digi 24.
„În acest context, Alianţa trece prin perioada cea mai importantă de adaptare şi consolidare a elementelor de apărare colectivă şi unul din elementele fundamentale îl reprezintă acest Readiness Action Plan, deci plan de acţiune privind asigurarea pregătirii în faţă oricărei ameninţări, aşa s-ar traduce în mod simplu şi direct şi semantic corect.
Are multe componente, de la aceste măsuri de reasigurare prin poliţia aeriană, prezenţa navală, exerciţii, până la aspecte legate de creşterea capacităţii forţei de răspuns a NATO şi a posibilității de a fi dislocate de manieră rapidă la asigurarea unor unităţi de comandă regionale în ţările din estul Alianţei, inclusiv România”, a arătat oficialul NATO.
Sorin Ducaru, adjunctul secretarului general al NATO, spune că Alianța se pregăteşte pentru un nou tip de ameninţare:
„Războiul hibrid e un concept la modă, nu există definiţii universal acceptate, dar există descrieri, fenomenul e recunoscut atunci când el se manifestă, e o combinaţie de mijloace convenționale cu cele neconvenţionale, folosirea unor echipamente militare clasice de la armament, blindate, cu aspecte moderne cum ar fi atacuri cibernetice sau acţiuni de manipulare informaţională. E o combinaţie de utilizare a unor unități militare de tip regulat, cu comandă şi control, cu cele de tip neregulat şi aş spune necorelate într-o structură organziațională de tip militar clasic, e un fenomen care nu este nou, s-a mai manifestat şi în trecut”, a reliefat Sorin Ducaru.
„Pot include aspecte care vizează securitatea energetică sau chiar şi aceste elemente care folosesc retorica nucleară nu sunt decât aspecte care ne fac să privim cu îngrijorare. Sunt fenomene noi care sunt îngrijorătoare, NATO este într-o fază în care îşi încheie o analiză a fenomenului, a fost un obiectiv fomulat la summitul din Țara Galilor, urmând să elaboreze strategia de răspuns”, a subliniat oficialul NATO.
Miniştrii Apărării din statele membre NATO au decis să întărească parteneriatul cu Republica Modova. Sorin Ducaru este de părere că această decizie trebuie salutată şi că nu ar trebui privită ca fiind o ameninţare.
„Este un instrument al modernităţii. Acest pachet are încă un alt efect, al creşterii interoperabilității între NATO şi un stat partner, care se poate manifesta şi în sprijinul comunităţii internaționale prin participarea la operațiuni de susţinere a păcii, este un lucru desfășurat în transparenţă, nu are nimic ameninţător, ar trebui să fie aplaudat ca o măsură de consolidare instituțională şi a unui climat de securitate”, a spus Sorin Ducaru în interviul pentru Digi24.
Întărirea flancului estic al NATO a nemulţumit Federaţia Rusă, oficialii de la Kremlin transmiţând în repetate rânduri ameninţări la adresa organizaţiei, dar şi direct a României. Adjunctul secretarului general al NATO susţine că Alianţa a lăsat o uşă deschisă pentru cooperarea cu Rusia, dar numai în situaţia în care Moscova va respecta din nou tratatele internaţionale.
„Alianţa în general şi fiecare ţară membră şi populaţia fiecărei ţări trebuie să aibă o atitudine şi echilibrată, şi responsabilă în faţa ameninţărilor existente. NATO a evitat orice retorică de escaladare prin cooperare, prin aceste parteneriate, inclusiv cu Rusia - rămâne un obiectiv înscris în conceptul de la Lisabona, chiar şi parteneriatul stategic care va fi aplicat când Rusia va reveni la respectarea cadrului naţional de legalitate şi securitate prin respectarea angajamentelor (...) Să nu fugim din faţa analizei realităţii şi a cadrului de securitate, care este complicat şi îngrijorător, şi să luăm măsurile necesare”, îndeamnă ambasadorul Sorin Ducaru.
„Alianţa a consolidat această dimensiune de apărare colectivă, de la poliţie aeriană crescută, ritm de excerciții, actualizarea planului de apărare, dublarea capacității forţei de răspuns - toate aceste decizii au fost luate şi sunt implementate pentru a reasigura pe toţi membrii că apărarea colectivă este luată în serios, nu dorim şi nu am dorit o escaladare”, spune oficialul NATO.