Evenimentul Zilei > Social > Ambasadorul Rusiei la București atacă Republica Moldova. Oare cât va mai fi tolerat de autoritățile române?
Ambasadorul Rusiei la București atacă Republica Moldova. Oare cât va mai fi tolerat de autoritățile române?

Ambasadorul Rusiei la București atacă Republica Moldova. Oare cât va mai fi tolerat de autoritățile române?

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București a ieșit din nou la rampă cu o afirmație despre Republica Moldova, și despre posibilitate aca aceasta să anungă în situația Ucrainei.

Potrivit lui Kuzmin, care a susținut o conferință de presă, dacă Republica Moldova va contiua cu aceeași retorică pro Europeană și pro NATO, ar putea ajunge ca și Ucraina.

Răspunsul lui Kuzmin, cu trimitere la Republica Moldova a fost: „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin, inducând ideea că Rusia ar putea ataca Republica Moldova.

Kuzmin l-a susținut pe șeful său, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov care a afirmat că Uniunea Europeană și NATO își doresc să se extindă și spre Republica Moldova, ceea ce nu este pe placul Rusiei.

„Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat Lavrov, zilele trecute, pentru o televiziune din Rusia.

Polonia și declarația lui Serghei Lavrov

Așa cum este cunoscut, diplomația rusă are obiceiul de a face un ”talmeș-balmeș” din toate lucrurile unde Rusia are un interes.

Kuzmin spune acum că de vină pentru schimbarea sensului cuvintelor rostite de Lavrov ar fi Polonia, și președintele acestei țări, Andrzej Duda.

”Din păcate, domnul Duda sau cineva din Polonia a încercat să interpreteze cuvintele ministrului nostru de Externe spunând că următoarea ţintă a agresiunii Rusiei, după Ucraina, va fi Moldova. Înţelesul sau explicaţia ideii exprimate de ministrul nostru de Externe este exact pe dos. El a spus că se pare că Vestul se foloseşte de situaţia în care se află Moldova, de faptul că preşedinta Maia Sandu, însăşi, vrea ca ţara să se alăture alianţei occidentale etc, deci pare că Vestul a ales ca Moldova să urmeze exemplul, să exerseze aceeaşi funcţie ca Ucraina”, a mai precizat Kuzmin.

”Ucraina a fost sacrificată pe altarul NATO”

Ambasadorul rus a preluat masiv din retorica rusă, spunând că Ucraina a fost deja ”sacrificată pe altarul Nato” sau că țara vecină, atacată de Rusia, are acum o populație mult diminuată, care culmea a fugit spre Est, și nu spre Vest.

”Recent, chiar o analiză americană a arătat că sub controlul regimului de la Kiev, în prezent, ţara are o populaţie de maximum 20-22 de milioane de oameni. Ce înseamnă asta? Nu vorbesc de istoria Ucrainei ca republică socialistă sovietică, atunci când era locuită de 50 de milioane de oameni, acum mai bine de 30 de ani, ci relativ recent, la începutul acestei crize, în 2014, când estimarea populaţiei Ucrainei era de 37-42 de milioane de oameni”, a mai precizat Kuzmin, fără să se refere la ce studiu face referire.